Hakkari 'fuhuşa' hayır dedi

Hakkari 'fuhuşa' hayır dedi

Hakkari'de sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştirilen "Fuhuşa, uyuşturucuya, tefeciliğe dur" yürüyüşüne yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

YÜKSEKOVA HABER / HAKKARİ 

Taciz ve tecavüze son", "Demokratik özgür toplumu yaratalım tecavüz kültürünü aşalım" pankartı taşıyan kitle, "Devletçi zihniyet hesap verecek" sloganı attı.

43558

Hakkari'de bulunan çok sayıda sivil toplum örgütü tarafından gerçekleştirilen, "Fuhuşa, uyuşturucuya, tefeciliğe dur" yürüyüşüne yaklaşık 3 bin kişi katıldı. BDP Hakkari İl binası önünde başlayan yürüyüşte "Taciz ve tecavüze son", "Demokratik özgür toplumu yaratalım tecavüz kültürünü aşalım" pankartı taşındı. Yürüyüş esnasında sık sık "Devletçi zihniyet hesap verecek", "Kadına uzanan eller kırılsın" sloganları atan kitle aynı içerikte dövizler taşıdı.

43553Yürüyüşün ardından basın açıklamasını okuyan Hakkari Belediyesi Meclis Üyesi Zeynep Besi, Kürt kadınının Türkiye'de yaşanan taciz ve tecavüze karşı durmasından kaynaklı kendisine karşı geliştirilen düşürme ve yozlaştırma politikalarının bizzat sistem eli yapıldığına değinerek, "Özellikle yatılı okullar ve devlet yurtlarında açığa çıkan ve kamuoyuna yansıyan uygulamalar bizzat polis ve devlet tarafından yürütülüyor. Kamuoyuna yansıyan ve bazı mülki idare amirlerinin de beyanları da 'eyleme gitmesin, siyasete ve özgürlük hareketine bulaşmasın, ama fuhuş yapsın" yönünde basına yansıdı. Toplumu yozlaştırmanın bir aracı olarak devlet okulları ve mekanizmaları kullanılıyor. Suçun ve faillerin ortaya çıkması ile birlikte kamuoyu baskısı karşısında açılan davalarda ise gizlilik kararı getiriliyor ki devlet görevlilerinin bu işin içinde olduğu anlaşılması" dedi.

'Fuhuşa karışanların çoğu polis, jandarma, korucu'

Bu güne kadar yüzlerce genç kızın kaçırıldığını ve nereye götürüldüklerinin bilinmediğini söyleyen Besi, "Bölgede onlarca genç kızımız kayıptır. Ama devlet aramıyor. Çünkü yerini ve kimin yaptığını biliyor. Şöyle ki bu güne kadar bu tür olaylara karışanların çoğunun polis, jandarma ve korucu oldukları açığa çıkmıştır. Sistemin kendi eliyle toplumu yozlaştırarak siyasete ve sosyal yaşama girmesini engellemek için bunu yapıyor. Özellikle toplumumuzun İslamiyet'in etkisinde olduğunu, ahlaki değer yargılarının ön planda olduğunu bilerek genç kızlardan, çocuk yaştaki kızlarımızı fuhuş ve uyuşturucu batağına sürükleyerek aileyi düşürmeye çalışıyor ve sonrada ajanlaştırıyor. Düşürdükleri ile aileyi aşanlaştırmaya çalışıyor ve aileyi topluma karşı kullanıyor" diye konuştu.

'Devletin fuhuş olaylarını açığa çıkarmaması düşündürücüdür'

Özellikle Hakkari'de açığa çıkan fuhuş çetesinin içerisinde yer alanların güvenlik mensubu, eğitimci olmalarının olayın organize bir biçimde işletildiğinin net bir göstergesi olduğunun altını çizen Besi, şunları kaydetti: "Devletin bu olayları önlemesi yasal bir zorunluluk olmasına rağmen bu güne kadar açığa çıkarılmamış olması düşündürücüdür. Köylerin boşaltılması ile birlikte şehir merkezlerine yerleşmek zorunda bırakılan işsiz insanlarımızın gencecik çocuklarını, kızlarını fuhuş batağına çeken, aynı şekilde ilim irfan yuvası okullarda uyuşturucu satımı ve kullanımına göz yuman zihniyetin, toplumumuzun ve Kürt halkının çekilmek istenen noktayı iyi görmek ve herkesin bu günden sonra buna tavır alması gereken bir durumdur."

'Tefeciliğe tahammülümüz kalmadı'

Tefeciliğin de göç ile Hakkari'ye gelen onlarca aileyi zor durumda bıraktığını ve bitirme noktasına getirdiğini söyleyen Besi, devletin buna kayıtsız kalmasının düşündürücü olduğunu ifade etti. Besi, konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Halk olarak bundan böyle komplo ve belli senaryolar ile bir verip bin alan anlayış sahiplerine karşı sabrımızın kalmadığını yıkılan yuvalara yenilerin eklenmesine tahammülümüzün kalmadığını herkes bilmelidir. Tüm dünya kamuoyu bilmelidir ki ahlak değer yargıları konusunda büyük bir hassasiyete sahip Kürt halkının namusuna uzanan eller er geç kırılacaktır. Özellikle Hakkari halkı bu ahlaki değerleri çürütmeye, değerler ile oynamaya müsaade etmeyeceği bilinmelidir."

43554Sorumlular çıkarılmazsa on binlerce kişi ile kurumların önünde toplanırız'

Daha sonra kısa bir konuşma yapan Hakkari BDP İl Başkanı M. Sıddık Akış, devlet görevlilerinin de bizzat yer aldığı, fuhuş, uyuşturucu ve benzeri olayların açıklanmaması durumunda on binlerce insanla devlet kurumlarının önüne toplanacaklarını belirterek, "Ya failleri ortaya koyun veya koltuklarından kaldırın. Özgürlük mücadelesinde halkın iradesini kıramayan ve yıllardır partimiz bu kirli ilişkileri deşifre ederken devlet bunu halkımıza karşı bir silah olarak kullandı. Ama unutmasınlar ki bu ülkenin valisi 'Dağa gitmesinler,fuhuş yapsınlar' demişti" diye konuştu.

43549

43555

43556

43557