Hakkari Belediyesi'nden 'mezarlık' açıklaması

Hakkari Belediyesi'nden 'mezarlık' açıklaması

Hakkari Belediyesi Eş Başkanlığı, Hakkari Valiliğinin kararıyla Sümbül Mahallesinde bulunan mezarlığın tahrip edilmesine ilişkin bir yazılı açıklama yaptı.

YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ- Hakkari Belediyesi Eş Başkanlığının kentin Sümbül Mahallesinde bulunan Tekser Mezarlığında düzenleme çalışmalarına başlanmış olmasına rağmen dün İl Emniyet Müdürlüğü denetiminde İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine ait iş makineleriyle mezarlığın tahrip edilmesi il ilgili yapılan yazılı açıklamada;

“3998 sayılı mezarlıkların korunması hakkında kanunun 3. Maddesinde, belediyeler ile köy muhtarlıkları mezarlıkların etrafını duvarla çevirmek, ağaçlandırıp, çiçeklendirmek ve gerekli her türlü bakım ve onarımı yaparak korumak zorundadırlar denilmektedir. Yine aynı kanunun 2. Maddesinde, mezarlıklar ve şehitlikler ile mezarlar bozulamaz, tahrip edilemez ve kirletilemez. Bu yerler imar mevzuatı ile ve herhangi bir şekilde park, bahçe, meydan, otopark, çocuk parkı, yeşil alan gibi sahalar olarak ayrılamaz ve asli gayesi dışında hiçbir amaç için kullanılamaz denilmektedir.

14.04.2016 tarih ve 79041148-250-E.5104 sayılı Hakkari Valiliğinin belediyemize gönderdiği yazısında; Hakkari İl Emniyet Müdürlüğünün bila tarih (12511)-546 sayılı yazılarına istinaden ilimiz merkez Sümbül Mahallesinde bulunan Tekser Mezarlığı olarak adlandırılan mezarlığın üst tarafında kalan, etrafı taş duvarlar ve tel örgü ile çevrili halde ayrı tutulan bir bölümünün de olduğu, bu mezarlık içerisinde ayrıştırılan bu kısmın yukarıda değinilen kanunun 3. Maddesindeki hükümler çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği ve mezarlık olarak tahsis edilen alanın parçalanmadan tek bir saha olarak kullanılması gerektiği belirtilmiştir. Belirtilen hususlar ve mevzuat çerçevesinde söz konusu alanın etrafını çeviren duvarların kaldırılarak yapılan düzenlemenin iptal edilmesini, tüm alanı içine alan ve tek bir kent mezarlığı şeklinde bir düzenlemenin en kısa sürede yapılması ve yapılan çalışmalar ile ilgili valiliğe bilgi verilmesi istenilmiştir.

Söz konusu Hakkari Valiliği’nin yazısına binaen 19.04.2016 tarih ve 10-2/1639 sayılı belediyemizin vilayet makamına yazdığı yazıda; İlimiz merkezinde bulunan halka açık tüm mezarlıkların etrafının genel olarak duvarlarla çevrili olmasına rağmen ilimizin genel jeolojik yapısından dolayı toprak kaymalarının yaşanmasından kaynaklı birçok mezarlıkta aileler kendi imkanları ile arazinin takviyesine yönelik istinat duvarlarıyla çevrelediği,  Tekser Mezarlığında yapılan işlemlerinde aynı yöntemlerle yapıldığı, kısmi çevre düzenlemelerinin tüm mezarlıklarımızda mevcut olduğu ve gayesi (mezarlık) dışında herhangi bir amaç için kullanılmadığı, ayrıştırılarak bir işleme tabi tutulmadığı ayrıca belediyemizin maddi imkansızlıklarından dolayı belediyemiz sorumluluğundaki tüm mezarlıkların yasalar çerçevesinde gerekli dış duvar ve diğer bakım ile onarımların sağlıklı bir şekilde yapılamadığı, bahse konu olan mezarlık ile ilgilide 2016 yılı iş sezonu içerisinde imkanlar dahilinde bir bütün olarak düzenlemesinin yapılacağı bildirilmişti.

25.04.2016 tarih 79041148-250-E.5365 sayılı Valilik Makamının belediyemize gönderdiği ikinci yazıda yukarıda değinilen mevzuat hükümleri çerçevesinde söz konusu mezarlıkla ilgili tüm alanı içerisinde alan ve tek bir kent mezarlığı şeklinde bir düzenlemenin en kısa sürede yapılmasını, yapılmadığı taktirde 5393 sayılı belediye kanunun 57. Maddesi kapsamında gereğinin yapılacağının, bilinmesi gerektiği bildirilmiştir. Söz konusu bu yazıya istinaden belediyemiz tarafından 27.04.2016 tarih 10-2/1773 sayılı yazıda konu ile ilgili mezarlıkta çevre duvarının bir bütün olarak yapılması için belediyemizin 27.04.2016 tarih ve 1771 sayılı yazısıyla 25 bin metre küp istinat duvar işi kapsamında belediyemiz sınırları dahilinde bulunan yol kenarlarına yapmak üzere önceden ihalesi yapılmış işin ihalesini alan firmaya bu mezarlıkla ilgili gerekli duvar yapımı için yazı yazılmış olup, bu kapsamda 01 Mayıs 2016 tarihinde işe başlanacağı valilik makamına bildirilmiştir.

Tüm bu yazışmalara istinaden;  04.05.2016 tarih 10-2/1893 sayılı belediyemiz son yazısı ile düzenlemenin yapılmasına konu olan mezarlığın çevre duvarının bir bütün olarak yapılması ve düzenleme işine belediyemizin ilgili müdürlüğü tarafından başlanıldığı valilik makamına bildirilmiştir.

Belediyemizin başlatmış olduğu çalışmalara rağmen dün 04.05.2016 tarihinde Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine ait iş makineleriyle mezarlıkta ailelerin kendi imkanlarıyla yapmış oldukları mezarlık duvarları, musallat taşı ve bulunduğu çardak ile mezar taşları tahrip edilmiştir.

Yaşanan olaya ilişkin mezar sahibi ailelerin yapmış olduğu şikayetler üzerine belediyemiz bu açıklamayı yapmıştır. Yaşanan olay nedeniyle üzüntülerimizi belirtir, Kamuoyuna saygı ile duyurulur” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.