Hakkari Belediyesi'nden Hakkari'nin ilçe yapılması kararına tepki

Hakkari Belediyesi'nden Hakkari'nin ilçe yapılması kararına tepki

Hakkari Belediyesi, Hakkari ilinin isminin değiştirilerek ilçe yapılmasına karşı bir basın açıklaması düzenledi.

HAKKARİ- Belediyesi Eş Başkanvekili Şaban Alkan, Belediye Eş Başkan Yardımcısı Behçet Kanat ve belediye meclis üyelerinden oluşan heyet, belediye meclis toplantı salonunda Hakkari ilinin isminin değiştirilerek ilçe yapılmasına ilişkin tasarının TBMM'ye sunulmasına dair bir basın açıklaması düzenledi.

Heyet burada düzenlenen basın açıklamasında, “Devletin görmek istemediği, insanlık mirası ilimiz” başlıklı basın metnini okuyarak Hakkari’nin ilçe yapılmasına karşı tepkisini dile getirdi.

Belediye heyeti adına basın metnini okuyan Belediye Meclis Üyesi Nasrettin Aslan; “İnsanlar, Toplumlar halen Türkiye de gelecekleri ile ilgili karar alamıyorlar. Karar alamadıkları gibi hiçbir talepleri de Merkezi iktidarlar tarafından dikkate alınmıyor. Vesayetçi merkezi sivil iktidarların bu yapısal durumu, Askeri Despotik yapılardan da hiçbir farkı yoktur. Orta Doğuda Medeniyetlere beşiklik etmiş ve toplumsallaşmanın ilk adımlarının atıldığı Hakkari coğrafyası ve burada yaşayan kadim halkın geleceği bu günkü siyasi iktidarın iki dudağı arasına sıkıştırılmıştır. Ülkemizde 15 Temmuzda FETÖ- PDY üyelerince gerçekleştirilmek istenen Askeri Darbenin etkileri daha geçmemişken ve bu yaşananlara karşı Türkiye toplumu özellikle Kürt halkı, ülke gerçekliğe denk Demokrasi ve Özgürlükler çerçevesinde adım atılmasını ve Kürt sorunun çözümü için bir tutum beklerken, ilimizin ilçe Yüksekova’nın da il yapılması için meclise teklif sunulması çok düşündürücü bir durumdur" dedi.

Yüksekova'nın il yapılmasının olumlu karşılanacak bir gelişme olduğunu kaydeden Aslan, "Yüksekova ve Cizre’nin il yapılması için alınan bu kararla, idari yapılarından yapılacak değişiklikler son süreçte yaşanan acıları, ölümleri ve yıkımları gidermeyecektir. Umudumuz odur ki; Başta bölgemiz olmak üzere Ülkemizin Demokratik, Katılımcı ve Yerinde bir yönetim şekline geçmesi için siyasi ve rejimsel kararların Meclise taşınması ve bu yönlü kararların alınmasıdır. Türkiye de toplumsal, Kültürel ve Tarihsel hafıza çökertilmiş ve tahrip edilmiş olunabilir. Fakat İnsanlık tarihine mal olmuş değerler, birikimler ve var olan tarihsel miras tamamen yok edilemez. Anti Demokratik tüm Devletler ve bağlı tüm Kurumları her zaman Halk, Millet ve Toplum kavramlarından dem vurup, fakat her zaman Toplumun gerçekliğinden ve taleplerinden kopuk karar alır ve uygulama yaparlar" ifadelerini kullandı.

"Ne yazık ki bu gün ilimizin ilçeye dönüştürülmesi ile ilgili alınan karar da bu eksendedir" diyen Aslen, "Ülkemizde ve dünyada coğrafik yapı ve alan olarak ilimizin çok gerisinde olan yerleşim yerleri her konuda büyük bir gelişim içerisinde ve her alanda cazibe merkezleri haline getirilmişlerdir. Siyasi iktidarın bu kararı, halkımız tarafından; demokratik bir ulusta olması gereken politik, ahlaki ve vicdani ilkelerle bağdaşmadığı gibi, bu coğrafyada yaşamış ve bundan sonra yaşayacak insanlara, Tarihsel ve Kültürel mirasa da bir saygısızlık olarak değerlendirmektedir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.