Güneyimizde bir üniversite

Güneyimizde bir üniversite

Tüm Hakkarili hemşeriliklerimizin bildiği gibi Şırnak yakın bir geçmişe kadar küçük bir Anadolu kasabasıydı. Anacak şimdi Hava alanı, üniversite ve kurulmakta olan enerji santralıyla Hakkari’yi geçmek üzere olan gelişen bir il haline geldi.

TAHİR YAŞAR

Üniversite denince insanın aklına evrensellik, bilimsel araştırmalar, statükodan uzak,her türlü düşüncenin  özgür bir şekilde tartışıldığı, bireysel ve toplumsal sorunlara bilim perspektifinde çözümler üreten  demokratik özerk kurumlar gelir. Üniversitelyapıda insana saygı  temel unsurdur. Bireylerin eğitim ve öğretim hayatlarının son halkası olan bu kurumlar aynı zamanda kuruldukları bölge ve illerde  sosyal, kültürel , ekonomik gelişme  ve değişim de getirmek amacıyla kurulurlar. Özellikle ülkemizde son dönemlerde kurulmuş bulunan devlet üniversiteleri bu amaçla kurulmuşlardır. 2008 yılında kurulan son grup üniversitelerin içerisinde güney komşumuz olan Şırnak İlinde kurulmuş bulunan Şırnak Üniversitesi de bulunmaktadır. Bu yıl bir çok defa  jüri üyesi olarak bu ilimize gittim.  Şırnak Üniversitesinin  yapmış olduğu aşamalar  çok sevindirici ve gurur vericidir.

Tüm Hakkarili hemşeriliklerimizin bildiği gibi Şırnak yakın bir geçmişe kadar küçük bir Anadolu kasabasıydı. Anacak şimdi Hava alanı, üniversite ve kurulmakta olan enerji  santralıyla  Hakkari’yi  geçmek üzere olan gelişen  bir il haline geldi.  Elbette Şırnak’ın bir kömür havzası  olması ekonomik gelişimine önemli katkı sağlıyor. Bunun yanında beklenenin çok üzerinde katkı sağlayan bir üniversite  vardır. Siz değerli dostlarıma yeniden merhaba derken biraz Şırnak Üniversitesinden söz etmek istiyorum.

 İki dönemdir Üniversitenin başında bulunan Rektör  Prof Dr. Ali  AKMAZ  hoca çok babacan, çalışkan ve dürüst bir insandır. Atadığı rektör yardımcıları da kendisi gibi. Üniversiteye 11 profesör getirterek , rektör yardımcılığı, fakülte dekanlıkları Üniversite yönetim kurulu ve senato gibi hayati kurullara işlerlik kazandırmıştır. Bunun yanında Şırnak gibi bir yerde azımsanmayacak bir sayı olan 60 doçent ve yardımcı doçent kazandırmıştır. Yani öğretim üyesi sorununu tam olmasa bile çözmek üzeredir. Üniversitede bulunan  4000 civarındaki öğrenci de yörenin ekonomik ve kültürel gelişimine azımsanmayacak katkı sağlamaktadır. Üniversitenin birinci ve ikinci etaplarını birlikte TOKİ’ ye vermiş olan üniversite alt ve üst yapılarını bir arada tamamlamak üzeredir. Hatta sayın rektör isterlerse  hemen taşınabileceklerini ancak ulaşımı yani personel ve öğrencilerin rahat geliş gidişlerini ve bu sorunu çözmek için ilgililerle görüştüklerini söyledi. Kısaca rektör hoca sağlıklı ulaşıma önem vermektedir. Hoca şu bilinçtedir  emrinin altında çalışanlar huzurlu oldukça çok verim alır. Üniversite rektörlüğü TOKİ’den 188 daire lojman alarak nerdeyse tüm personelinin barınma sorununu hal etmiştir. Ayrıca  kampüs içerisinde 53 daireyi  de bitirmek üzeredirler. İşin güzel tarafı akademik gelişmelerdir. Üniversitede  bir çok dalda yüksek lisans ve doktora yapılmaya başlanmıştır. İdil’de Pro. Dr. Mehmet Nuri Nas öncülüğünde ideal bir şekilde bir Ziraat fakültesi kurulmaktadır. Bu fakültenin yörenin tarımsal gelişimine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Ayrıca Mühendislik fakültesinde enerji Mühendisliği bölümünün açılmış ve öğrenci almaya başlamış olması hem Şırnak hem de komşu iller açısında önemlidir. Çünkü yöre geleceğe yönelik güneş ,rüzgar ve su  gibi temiz enerji kaynaklarına da sahiptir. Sonuç olarak Şırnak Üniversitesi geleceğe yönelik olarak ideal bir şekilde ilerliyor. Bizim görevimiz çalışan bu insanlara destek  olmak ve saygı duymaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum