Güney Sudan'da 60 çocuk ve yetişkin 'konteynere doldurulup boğuldu'

Güney Sudan'da 60 çocuk ve yetişkin 'konteynere doldurulup boğuldu'

Uluslararası Af Örgütü, Güney Sudan askerlerinin yetişkin ve çocuk 60 erkeği bir konteynere doldurup boğduğunu duyurdu.

Uluslararası Af Örgütü, geçen Ekim'de meydana geldiği belirtilen olayı araştıran uzmanlarının, öldürülen kişilere ait kemikler bulduğunu kaydetti.

Uzmanlar, çocuk ve yetişkinlerin zorla konteynere sokulduğunu ve daha sonra cesetlerinin tarlaya atıldığını ya da toplu mezara gömüldüğünü gören 23 kişi de dahil toplam 42 kişiyle görüştü.

'Çığlıklarını duyduk'

Görgü tanıkları, hiçbir penceresi ya da havalandırması olmayan konteyneri yumruklayarak yardım isteyen bu kişilerin çığlıklarını duyduklarını söylediler.

Bu tanıklardan birine göre komutanın emriyle bir ara konteynerin kapısı açılarak içerideki dört ceset çıkarıldı. Kapı sonra yeniden kapandı.

Yakınları, ölen kişilerin çoban, öğrenci ve esnaf olduğunu, savaşçı olmadığını söyledi.

Bu arada, Birleşmiş Milletler bazı askerlerin sivilleri hedef aldığını ve tecavüzlere giriştiğini duyurdu. Sudan ordusu iddiaları yalanladı ancak BM raporunda belirtilen vakaların araştırılacağını kaydetti.

2011'de Sudan'dan ayrılarak bağımsız olan Güney Sudan'da 2013'te etnik gruplar arasında patlak veren iç savaşta binlerce kişi öldü, milyonlarca kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Hem ordu hem de isyancılar katliam, etnik temizlik, tecavüz ve işkenceyle suçlanıyor. Tarafların ayrıca çocukları savaştırdığı belirtiliyor.

İç savaş ülkedeki yoksulluğu daha da artırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.