“Güçlükonak’tan Sur’a tüm katliamların sorumluları hesap versin”

“Güçlükonak’tan Sur’a tüm katliamların sorumluları hesap versin”

Cumartesi Anneleri/İnsanları 563. buluşmalarında 20. yılında Güçlükonak Katliamı’nın akıbetini sordu, “Güçlükonak’tan Sur’a tüm katliamların sorumluları hesap versin” çağrısında bulunarak, barış taleplerini yinelediler.

Cumartesi Anneleri/İnsanları Galatasaray Meydanı’ndaki 563. buluşmalarında 1996’da gerçekleştirilen Güçlükonak Katliamı’nda hayatını kaybedenleri andı, faillerin bulunmasını istedi.

Bu haftaki oturuma Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sabahat Tuncel de katıldı.

‘Hitler faşizmini rehber edinmiş bir iktidar var’

Buluşmada ilk olarak Kenan Bilgin’in kardeşi İrfan Bilgin konuştu.

Konuşmasına, 20 yıl önce gözaltında işkenceyle öldürülen gazeteci Metin Göktepe’yi anarak başlayan Bilgin, haftalardır adalet arayışını sürdürdüklerini, ancak bu adalet arayışları sonucunda sorumluların hesap vermediğini söyledi.

Bilgin, “Bu zihniyetle Türkiye’yi yönetenlerden bu insafsız katliamların hesabının verilmesini beklemek bence abes olur. O yüzden işimiz zordur. Çünkü Hitler faşizmini rehber edinmiş bir iktidar var. Yine de biz bu mücadeleyi sürdüreceğiz”

Bilgin’in ardından konuşan Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır, sokağa çıkma yasaklarına değinerek, insanların evlerinin birer hapishaneye dönüştürüldüğünü belirterek, “Yedisinden yetmişine insanlar katlediliyor” dedi.

‘İnsanlığa karşı suçlarda zaman aşımı olmaz’

Güçlükonak Katliamı’nda yaşamını kaybedenlerin ailelerinin avukatlarından olan ve dönemin İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Ercan Kanar ise yıllarca verdikleri hukuk mücadelesi sonucunda açılan soruşturmaların sonuçsuz kaldığına değinerek, “Bu ülkenin güçlü, cesaretli savcıları nerede? İnsanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı olmaz. Savcıları bu katliamın sorumlularını yargılamak üzere göreve çağırıyorum” dedi.

Güçlükonak’ta hayatını kaybeden Ahmet Kaya’nın kızı Emine Kaya ise katliamı devletin yaptığından kuşkularının olmadığını belirterek, “İnsan hayatından hiçbir şey önemli değildir. Barış istiyoruz. Barıştan önemli bir şey yoktur. Dün medya Güçlükonak’ı yanlış yazdı, bugün de Cizre’de Silopi’de olanları yanlış yazıyorlar. Biz biliyoruz bu katliamı PKK değil devlet yaptı.” dedi.

‘JİTEM’in işiydi, söyleyemedik’

Haftanın açıklamasını İnsan Hakları Derneği (İHD) Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu adına Nur Sürer okudu.

Güçlükonak’tan Sur’a faili devlet olan tüm katliamların sorumluları hesap vermesi gerektiği söyleyen Sürer, “Katliamı planlayanlar, uygulayanlar, örtbas edenler, gerçeği değiştirerek toplumu yanlış bilgilendirenler hesap vermelidir. Bu katliamı cezasız bırakanlar hesap vermelidir” dedi.

Sürer, dönemi bakanlarından Adnan Ekmen’in katliamdan 13 yıl sonra söylediği “Olayı araştırınca arkasından devlet çıktı. PKK’nın değil, JİTEM’in işiydi, söyleyemedik” sözlerini de hatırlattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.