Göz tansiyonu kör edebilir

Göz tansiyonu kör edebilir

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mucize Yararcan, göz tansiyonu hastalığının tedavi edilmediği takdirde körlüğe varan sonuç doğurabileceğini söyledi.

Göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığı, 40 yaş üzerindeki bireylerde sinsi şekilde ilerleyebiliyor. İzmir Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mucize Yararcan, glokomun tedavi edilmediği takdirde körlüğe varan sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Op. Dr. Yararcan, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek miyop veya hipermetropluk bulunan kişiler ile sigara içen kişilerin risk altında olduğunu kaydetti.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mucize Yararcan, ailesinde göz tansiyonu olan bireylerin risk altında bulunduğunu ifade ederek, erken tanı ile görme kaybının önüne geçilebildiğini kaydetti. Hastalığın göz damlası, lazer ve cerrahi yöntemle tedavi edildiğini anlatan Yararcan, "Göz siniri hücrelerinin zarar görmesiyle oluşan glokom, genellikle 40 yaş üzeri kişilerde görülür. Diyabet, yüksek tansiyon, yüksek miyop veya hipermetropluk durumu ile sigara içenler risk altındadır. Gözün içinde sürekli bir sıvı bulunmaktadır. Bunun boşaltılmasından sorumlu kanal ya daralır ya kapanır. Biriken sıvı yavaş yavaş göz bebeklerine basınç yapar” dedi.

Glokomun bazen baş ağrısı ile kendini gösterebildiğini kaydeden Op. Dr. Yararcan, şunları söyledi: "Hastalığa yakalanan kişi göz sinirlerindeki sorunu fark edemez. Çünkü göz zorlukla da olsa görme işlemini bir süre daha devam ettirir. Hasarı geri döndürmek imkansız olduğu için erken tanı çok önemli. Özellikle 40 yaş üzerindeki kişiler yılda bir kez göz tansiyonlarını ölçtürmeli. Özellikle göz çevresinde ve başta şiddetli ağrıya neden olarak kendini gösteren göz tansiyonunun hızlı şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Bilgisayarlı görme alanı muayeneleri ve göz siniri tomografileri çekilerek göz hasarının tespiti yapılmalıdır. Glokom tedavi edilmezse körlükle sonuçlanır. Birçok yöntemle göz için basıncını etkili şekilde düşürüp hastalığı kontrol altında tutabiliyoruz. Hastalığın geri dönüşü olmadığı için kontrollerin ihmal edilmemesi gerekiyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.