Gölge CIA: Türkiye 2016'da Suriye'ye girecek

Gölge CIA: Türkiye 2016'da Suriye'ye girecek

'Gölge CIA' olarak da tanınan ABD düşünce kuruluşu Stratfor, gelecek yıla dair beklentilerin yer aldığı raporunda 2016'nın, Ankara'nın Suriye'ye askeri müdahalede bulunacağı yıl olacağı tahmininde bulundu.

Raporda, "2016 Türkiye'nin önceki yıla göre daha gergin olacağı ama siyasi bakımdan tutarlı davranıp büyük ihtimalle kuzey Suriye'ye askeri bir hamle yapacağı ve Irak'taki ayak izini genişletmeye çalışacağı yıl olacak" denildi.

"Türkiye IŞİD'in elindeki toprakları temizlemesi ve koruması için Sünni Türkmenlere ve Arap isyancılara güvenecek" diye devam edilen raporda, "Ancak Ankara buraya kara gücü sevk etmek zorunda kalması ihtimaline karşı bir acil durum planını da hazırda tutacak" ifadelerine yer verildi.

'OPERASYON HAZIRLIKLARI ŞİMDİDEN BAŞLADI'

Diğer taraftan Stratfor'a göre, Ankara şimdiden Suriye'nin kuzeyindeki Fırat Nehri'nin batısında bir operasyona hazırlanıyor. Ancak gerçekleşmesi beklenen bu operasyonun ne zaman başlayacağına dair herhangi bir tahmine yer verilmiyor.

'ABD, TÜRKİYE'NİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRACAK'

Stratfor ayrıca Washington'ın da Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyindeki 'yoğun hava operasyonlarını kolaylaştıracağı' tahmininde bulundu.

'MOSKOVA İLE GERGİNLİK DERİNLEŞECEK'

Bununla birlikte 'Ankara'nın askeri hamlesinin' Suriye hükümetiyle ilişkilerinde daha fazla gerginliğe neden olacağı gibi Rusya ile arasındaki gerilimi de derinleştireceği tahminine yer verilen raporda, şu ifadeler yer aldı:

"Karadeniz ve Akdeniz'e geçişlerin kontrolünü elinde tutan Türkiye'yle karşı karşıya gelmek Rusya'nın en son isteyeceği şey olur. Ancak karşı karşıya gelmek Rusya'nın kaçınabileceği bir şey değil. Bu arada ne Türkiye ne de Rusya ilişkilerin tamamen kopmasını göze alabilir. Ancak iki ülkenin arasındaki ticari bağlar mutlaka zarar görecek, enerji projeleri ileride de ertelenecek gibi görünüyor."

IŞİD TERÖR SALDIRILARINI ARTIRACAK

Stratfor’un yıllık raporuna göre, IŞİD 2016’da Rusya’nın Suriye’deki operasyonları ve Suriye ordusu karşısında zor bir döneme girecek, ancak örgüt kayıplarını telafi etmek için Ortadoğu ve Batı ülkelerinde terör saldırıları düzenleyecek. Örgüt, Suriye ve Irak’ta ‘güvenilir saha gücünde’ büyük kayıp yaşasa da mutlak olarak yenilgiye uğramayacak.

Paris saldırılarında olduğu gibi, tespit edilmesi zor olan örgüte bağlı teröristler dünya için büyük tehlike oluşturmaya devam edecek. Ayrıca IŞİD ile diğer terör örgütleri arasında rekabetin artması, özellikle El Kaide’nin güçlü olduğu Mağrip, Arap Yarımadası ve Batı Afrika’da saldırıların artmasına yol açacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.