Gever'de 'Mezit' gerginliği

Gever'de 'Mezit' gerginliği

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde önceki gün bir grup tarafından çarşı merkezine atılan tehdit bildirisini protesto amaçlı düzenlenen yürüyüşün ardından olaylar çıktı.

ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde toplanan binlerce kişi, Mezit adlı grubun bildiri dağıtması ve bombalı saldırı girişimini protesto etmek için yürüyüş yaptı.

Yapılan yürüyüşe BDP İl Başkanı Orhan Koparan, BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, BDP Yüksekova ilçe örgütü yöneticileri, 22 sivil toplum örgütünün temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

 haberinvideo.gif

BDP ilçe binasının önünden eski cezaevi caddesine doğru yürüyüşe geçen kitle Öcalan ve PKK lehine sloganlar attı. Kitlenin "AKP'nin kaos planı Gever'de hayata geçti", "AKP'nin derin güçleri iş başında", "AKP'nin iyi çocukları katliama kalkıştı" yazılı dövizler taşıması dikkat çekti.

haberinfotolari.gif

Yürüyüşün ardından kalabalığa bir açıklama yapan BDP İlçe Sekreteri Metin Yaşar, "Biz Kürtlerin bu tarihi süreçte mutlaka özgürlüğünü elde edeceğini, bu uğurda her türlü demokratik mücadelesini vereceğini, özgürlükten asla geri adım atmayacağı görmek istemeyenlere, bilmemezlikten gelenlere bu kararlılığımızı bildirme zamanı gelmiştir. Kürt halkını özgürlük tarihini yazmaktan hiç bir güç alıkoyamayacaktır" dedi.

Kürtlerin Erdoğan Hükümeti'ni, iyi tanıdığını vurgulayan Yaşar, şöyle konuştu: "Kürtler sizleri vahşetinizden tanıyor. Halkımız, Ortadoğu ülkelerinde gelişen halk isyanları ve Kürt halkının demokratik eylemlilikleri karşısında panik ve korku içerisinde olduğunuzu iyi biliyor ve takip ediyor. Bu panikleme karşısında sonunu gören karanlık hükümet ve karanlık güçler yine katliam girişimlerine girmeye başlamışlardır. Palavracı Başbakan'a soruyoruz: Gever'de yapılmak istediğiniz katliam kararını nerede, kimlerle aldınız? Gever halkı bunun cevabını sizden soruyor. Kürt halkı sizi 'çocukta olsa kadın da olsa gereği yapılacaktır' ve sonrasında çocukları katleden, işkenceden geçiren talimatınızdan sizi iyi tanıyor. Kürt halkı Hakkari'nin Peyanis Köyü'nde referandumda evet demedikleri için katledilen 9 köylünün vahşeti karşısında sessiz kalışınızdan sizleri iyi tanıyor. Ve yine ardından Anayasa değişikliğine yüzde 99 onay vermeyen Hakkari ve Yüksekova'ya ilişkin 'özel politikamız vardır' söyleminizden düşmanlığınızı iyi tanıyor. Ortaya çıkan yüzlerce toplu mezarlar karşısında müslümanlığınız gereği, din imanınız gereği üç maymunları oynamanızdan sizleri iyi tanıyoruz. Palavracı, demagog Başbakan yine sizlere soruyoruz. Geverde yapılmak istenen katliam size göre gereği iyi yapılmadı mı, sevinciniz kursağınızda mı kaldı ki susuyorsun. Eğer olay gerçekleşmiş olsaydı, Zaman Gazetesi'nin Kürtler provokasyon geliştirecekler düzmecesi gibi çıkıp 'PKK provakasyon geliştirdi. Açılım yapmak istiyoruz, müsaade etmiyorlar' yalanlarıyla basının karşısına geçecektiniz. İşte Gever halkı alanlarda sizlere soruyor, açık yüreklilikle bu katliam planını ne zaman açıklayacaksınız. Yoksa bu katliamı başaramamanın hırçınlığıyla başka katliamları kapalı kapılar arkasında geliştirmeye devam mı edeceksiniz. İşte Gever halkı meydanlarda bu katliamın hesabını soruyor."

Ardından söz alan Milletvekili Geylani, Hakkari ve Yüksekova halkının önünde 8 Mart, Newroz gibi önemli günlerini olduğunu belirterek, halkın gelişmeler karşısında dikkatli olması gerektiğini belirti. Geylani, Mart ayında yapılacak açıklamaya da dikkat çekerek, hükümetin gelişmeler karşısında sessiz olduğunu ifade etti.

Geylani'nin açıklamasının ardından yürüyüşe geçen kitleye, polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti.

Kepenklerin tamamının kapalı olduğu ilçede olaylar akşam saatlerine kadar devam etti.

EL YAPIMI PATLAYICI İNFLAK ETTİ

Öte yandan polisin biber gazı ve tazyikli su ile müdahale ettiği gruptan bazıları, taksi durağının arka kısmına el yapımı bir patlayıcı bırakarak ateşe verdiler. Göstericiler bölgeden uzaklaşırken, patlayıcı büyük bir gürültü ile infilak etti. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, göstericiler de dağılmaya başladılar.

Patlamanın ardından olay yerine gelen güvenlik güçleri durmundan şüphelenilen bir paketi de fünye ile patlatarak etkisiz hale getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
115 Yorum