Gever'de Kürtçe kursa ilgi arttı

Gever'de Kürtçe kursa ilgi arttı

Kürt siyaseti cephesinin başlattığı ''Çift dilli hayat'' kararını tartışılırken, Yüksekova’da KURDİ-DER’e Kürtçe eğitimi için yoğun bir talep var.

ZEKİ DARA/ YÜKSEKOVA HABER

Türkiye gündemi, Kürt siyasi cephesinin başlattığ ''Çift dilli hayat'' kararı ve bu alanda yürütülen tartışmalarla devam ederken, Kürtçeye ilgi günden güne artarak devam ediyor. Yüksekova’da faaliyet gösteren KURDİ-DER’e Kürtçe eğitimi için yoğun bir talep var.

54962

Kürtçenin eğitim dili olarak kabul edilmesi ve önünün açılması konusundaki talepler siyasi iktidar tarafından her ne kadar kulak arkası edilse de, Kürtler bu konudaki kararını ve pratiğini yaşamakta ısrar ediyor. Eksikliğin giderilmesi için ilgi gösterilen yerlerin başında da Kürtçe kurslar geliyor. Kürtler hemen hemen her yaş profilinden ve meslek grubundan kendi dillerini öğrenmek için bu kurslara başvuruyor.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK)' nin başlatmış olduğu 'İki Dilli Yaşam' tartışmalarının gölgesinde 2007’den beri Yüksekova’da faaliyet gösteren KURDİ-DER en yoğun günlerini yaşıyor. Anadil eğitimi için yoğun talebin olduğu Yüksekova’da KURDİ-DER Yüksekova Şubesi Başkanı Besim Baykal’la 'İki Dilli Yaşam' konusunu konuştuk.

“2 KİŞİ İLE BAŞLADIK 600 KİŞİ MEZUN ETTİK”

549612007 yılının Nisan ayında 5 kişilik yönetim kurulu üyesi ve bir eğitmenle faaliyete başladılarını ifade eden KURDİ-DER Yüksekova Şubesi Başkanı Besim Baykal, o dönemlerde en fazla 1 yada 2 kişinin bulunduğu sınıflarda Kürtçe eğitim verdiklerini ancak 4 yıl içinde eğitmen sayılarının 34, her sınıfta ortalama 15 -20 kursiyer, mezun ettikleri kursiyer sayısının ise 600 kişi olduğunu söyledi.  

“HER KESİMDEN KURSİYERİMİZ VAR”

Derneği ilk kurduklarında vatandaşın kaygıyla karşıladığını belirten Baykal, “Yıllardır devam eden, inkar ve imha politiklarının olumsuz etkileri yüzünden vatandaşlar derneğimize pek yanaşmazdı. Çünkü biz anadilleri olan Kürtçe’yi öğrenmeleri için vatandaşlara gittiğimizde büyük zorluklar yaşardık. Halkımızın ‘Biri bizi burda görse acaba bizi şikayet edip, soruşturmalık olurmuyuz’ şeklinde kaygıları vardı. Buda devletin demokratik politikasının halk üzerindeki yansımasının sonucudur. Ancak son zamanlarda halkımız kendi anadilini, kültürünü ve kimliğini yaşatma, koruma ve sahiplenme konusunda hiçbir kaygı duymadan hareket etmeye başladı. Dil kurslarına yoğun bir talep var. Kurslarımıza daha çok memur kesimi, esnaflar, siyasetçiler, öğrenciler, doktorlar ve öğretmenler başvurmaktadır. Hatta arap ve İran kökenli yüksekovalı vatandaşlarımızda Kürtçe dil kurslarımıza rağbet etmeye başladı. Biz Kamu Emekçileri Sendikası (KESK’)’te yeni bir kurs açıyoruz. KESK üyesi Türk kökenli öğretmen ve diğer kamu çalışanları ‘Vatandaşla daha rahat anlaşmak ve okullarda öğrenciler ile diyaloglarını arttırmak için’ Kürtçe eğitim talebinde bulunuyorlar.”dedi.

“ANADİL EĞİTİMİ MEŞRU VE HAKLI TALEPTİR”

Özelikle son günlerde başlayan 'İki Dilli Yaşam' tartışmalarından sonra derneklerine yoğun bir ilgi olduğunun altını çizen Baykal, “Esnaflar işyerlerinin tabelasını değiştirmek için derneğimize başvururak orijinal Kürtçe isim talebinde bulunuyor. BDP ve DTK’nın gündeme taşıdığı 'İki Dilli Yaşam' projesi TZP Kurdi ve KURDİ-DER’in birebir içinde olduğu bir projedir. Bu proje Kürt dilini ve kültürünü kalıcılaştırma, kamuoyu üzerinde etki yapmak açısından çok önemlidir. Mezopotamya topraklarında bin yıllarca kendi kültüründen, dilinden ve değerlerinden taviz vermeyen bir halkın en meşru ve haklı talebidir. Türkiye Devleti tarafından ısrarla yok edilmeye çalışılan, Kürt dilini, kültürünü güncel yaşamda pratiğe dönüştürme temelinde hayat bulması için çok önemlidir.”dedi.

“KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ANAHTAR ANADİLDİR.”

'İki Dilli Yaşam' tartışmalarının devam ettiği bu süreçte AKP’nin takındığı tavrı da eleştiren Baykal, Kamuoyunun anadilde eğitim tartışmalarını sürdürdüğü bu süreçte, AKP’nin ‘Tek dil, tek millet ve tek bayrak’ ısrarı Kürt sorunun çözümüne katkı sunmaz. Bu tarz yaklaşımlar sorunu çözümsüzlüğe ittiği gibi sorunu daha da derinleştirir. Türkiye’nin kendi diline ve kültürüne göstermiş olduğu ilgi Kürtler ve diğer etnik grupların dil ve kültürüne gösterilmelidir. Kürt sorunun çözümü için anahtar anadil eğitimidir.”şeklinde konuştu. 

54964  

54963  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum