Geçitli'de neler yaşandı?

Geçitli'de neler yaşandı?

Hakkari'nin Geçitli Köyü'nde geçtiğimiz Perşembe günü yaşanan acı olayın ardından ortaya atılan birçok iddia köyde de yankı buluyorken, olayın ilk tanıkları da patlamanın meydana geldiği anda ve sonrasında yaşadıklarını anlattılar.

TURGUT SARI / ZEKİ DARA - YÜKSEKOVA HABER - ÖZEL

9 Kişinin yasını tutan Hakkari’nin Geçitli Köyü’nde yaşanan acı olayın ardından olayın iç yüzüne dair bir çok iddia kulaktan kulağa dolaşırken, 450 haneli 2200 nüfuslu köyün sakinleri binlerce insanın akın ettiği taziyeler için seferber oldu.

haberinfotolari.gif


Saldırının gerçekleştirildiği yoldan, aynı saatte köye gelecek bir cenazeyi karşılamak üzere birçok aracın geçtiğini ve saldırıya uğrayan Aydın Erol yönetimindeki aracın da bu araçların geçişinden birkaç dakika sonra saldırı bölgesine geldiğini anlatan köylüler Aydın Erol’un aracının hedef olarak belirlenmiş olabileceğini ifade ettiler. Köylüler Aydın Erol’un aracının köyden çıkışından itibaren takip edilmiş olabileceğinden şüpheleniyorlar.

Patlamanın yaşanmasından kısa bir süre sonra olay yerine varan birçok görgü tanığı olay yerinde yaşadıklarını ‘dehşet verici’ olarak nitelendirdiler. Aracın bagaj kısmında oturan Berivan Dayan, Özgür Doğan İdem ve Sudenaz Kurt’u yaralı olarak kurtardıklarını anlatan tanıklar hayatını kaybedenlerden çoğunun cenazelerinin parçalarının etrafa saçıldığını söylediler.

KÖYLÜLER VE ASKER ARASINDA GERGİNLİK!

Gördükleri karşısında şoka uğrayan tanıklar saldırı noktasının yaklaşık 20 metre ilersinde bulunan malzemeleri koruma altına alarak bölgeye gelen Geçitli Karakolu askerlerini malzemelere yaklaştırmadıklarını, bu sırada askerlerle kısa süreli bir gerginlik de yaşadıklarını söylediler.

Burada yaşamsal malzemeler ve birçok farklı eşya dışında iki tane patlamamış mayın, bomba yapımında kullanılan çeşitli aletler ile farklı boylarda kablolar bulan köylüler, yola döşenen mayınlara bağlı olan kabloların savcı ve bomba imha uzmanlarınca yapılan incelemede bulunduğunu ve mayınların kabloların uçları bir birine temas ettirilerek patlatıldığının belirlendiğini kaydettiler.

Daha sonra yaşananları da anlatan görgü tanıkları Hakkari Cumhuriyet Başsavcısı ve koruma görevlisi olduklarını düşündükleri 10’a yakın kişiyi getiren helikopterin ardından iki helikopterin daha olay yerine intikal ettiğini, bu helikopterlerden çok sayıda çelik yelekli, silahlı ve sırt çantalı askerin indiğini bu askerlerin olay yerinde bekleyen köylülerin arasına sırt çantalarını rastgele bırakarak dikkatleri dağıtmaya çalıştığını söylediler.

Tanıklar bütün bu olanlara rağmen koruma altına aldıkları askeri malzemelere savcı dışında kimseyi yaklaştırmadıklarını bu sırada helikopterden inen askerlerin rastgele sağa sola ateş açtığını bunun üzerine askerlerle gerginlik yaşadıklarını vurguladılar. Hatta bu gelişmeler üzerinde savcının askerler ile vatandaşlar arasına girerek gerginliği yatıştırmaya çalıştığını kaydettiler.

İKİ TANE SİYAH ARAÇ!

Bu esnada cenazeleri Hakkari’ye götüren helikopterde bulunduğunu söyleyen bazı görgü tanıkları helikopter Hakkari’ye doğru yöneldiği sırada olayın yaşandığı yerin aşağısındaki vadiden inen 4 kişi gördüklerini ifade ettiler. Bazı görgü tanıkları da Geçitli Köyü’nün 5 kilometre aşağısındaki Durankaya Beldesi yakınlarında bu 4 kişinin siyah renkli Fiat Doblo marka iki araca binerek hızla bölgeden uzaklaştığını söylediler.

KOMANDO KASATURASI!

Geçitli’de bunlar yaşanırken yine köylüler tarafından olaya yakın bölgede üzerinde komando logosu olan bir kasatura buldular. Bu kasaturayı saklayan köylüler kasaturanın, olayın hemen ardından bölgeden uzaklaştıkları belirtilen 4 kişilik grup tarafından düşürüldüğünü zannettiklerini kaydettiler.

KÖYE GİRMEK İSTEYEN 4 YABANCI!

Cenazelerin kaldırıldığı günden 2 gün sonra gece saatlerinde köyün etrafındaki kulübelerde nöbet tutan korucular, köye girmeye çalışan 4 kişiyi fark ederek köy karakolundan bölgeye aydınlatma fişeği atmalarını istediklerini anlatırken, karakolun kendilerine ellerinde aydınlatma fişeği bulunmadığını söylediğini belirtti. Bu sırada karakoldan umudu kestiklerini ve köye doğru gelenlerin olduğu bölgeyi silalarla taradıklarını söylediler. 

Öte yandan bir gece misafirleri olduğumuz ve cenazelerin defnedildiği, olayın ikinci günü BDP Eşgenel Başkanları, DTK Eşgenel Başkanı ile BDP’li milletvekilleri ve belediye başkanları ile kalabalık bir BDP’li heyeti ağırlayan köyde Hakkari, ilçeleri ve köylerinden; Şırnak, ilçeleri ve köylerinden; Mersin, Van, Adana ve bir çok il ve ilçeden gelen misafirler için bütün köylüler seferber oldu. Köyde 3 günden beri günlük işlerini bırakan vatandaşlar taziye evinde bir işin ucundan tutma telaşı içinde.