GDO'lu üretime karşı doğal üretim

GDO'lu üretime karşı doğal üretim

GDO'lu ürünlere tepki olarak 10 yıldır özel olarak ürettikleri solucan gübresiyle doğal üretim yapan Fatma ve Hüseyin Uzun çifti, tarım ilacı ve kimyasal gübreler kullanılmadan hormonsuz ve genetiği ile oynanmamış ürünler yetiştiriyor.

Muğla'nın Milas ilçesinde bağlı Hasanlar köyünde yaşayan Fatma ve Hüseyin Uzun çifti, yerli üretim ve doğal gıda tüketimini sağlamak amacıyla tarım ilacı ve kimyasal gübreler kullanılmadan hormonsuz ve genetiği ile oynanmamış ürünler yetiştiriyor. 10 yıldır solucan gübresi ile meyve ve sebzeler üreten çift, GDO'lu ürünlere tepki olarak böyle bir proje başlattıklarını söyledi. Çift, ürünlerini ise Bodrum'da her Çarşamba günü kurulan ve doğal olarak üretilen ürünlerin satıldığı pazarda satışa sunuyor. Ürünlere yoğun ilginin olduğunu söyleyen Hüseyin Uzun, yetiştirdikleri ürünlerde hiçbir şekilde kimyasal ilaç ve hormonun olmadığını belirtti. 

'En sağlıklı üretim doğal üretimdir'

İnsan yaşamının her alanına GDO'lu ürünlerinin girdiğini hem gelecek hem doğa hem de insan yaşamın tehlike altında olduğunu ifade eden Uzun, 10 yıl önce doğal üretimle ilgili araştırma yaptığını ve köyde doğal üretim yapmaya karar verdiğini söyledi. Zahmetli bir üretim yaptıklarını ancak insanoğlunun ilk dönemlerinden sanayi dönemine kadar doğal üretim yaptığını ifade eden Uzun, "En sağlıklı üretim doğal üretimdir. Çünkü hiçbir kimyasal ilaç kullanılmıyor. Sağlıklı bir nesil ve gelecek için doğal üretim yapmak zorundayız. Yoksa bu gidişle ne yediğimiz belli olmayacaktır" dedi. 

'Doğal üretimin desteklenmesi gerekiyor'

Özel olarak solucan gübresi üretimi yaptıklarını ve bunun ürünler için daha sağlıklı olduğunu dile getiren Uzun, "GDO'lu ürünler hem toprağı hem de insanı zehirliyor. 10 yıl önceye kadar köylerde doğal üretim yaygınken maalesef sanayileşme ile birlikte artık köylülerde doğal üretimden uzaklaştı. Bu da hem toprağın çoraklaşmasına hem de insanların sağlıklarının bozulmasına neden oldu" diye konuştu. Türkiye'de yerel tohumların kullanımının çok azaldığını birçok üreticinin tohuma yöneldiğinin altını çizen Uzun, buna karşı yerli tohum kullandığını ve tohumun gelecek sezonda da kullanabileceğini belirtti. 

'Genç nesil teşvik edilmeli' 

Türkiye'de doğal üretimin desteklenmesi gerektiğini ve özellikle genç neslin doğal üretim için teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzun, "Maalesef bugün doğal üretim yerine seralarda GDO'lu ürünler üretimine teşvik ediliyor. Doğal üretim Türkiye'de çok az. Bu da önümüzdeki süreçlerde büyük felaketlere yol açacaktır" ifadesinde bulundu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.