Gazeteciler Sur'a yürüdü

Gazeteciler Sur'a yürüdü

ÖGC, 24 gündür dsokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur'un gazetecilere yasaklanmasını protesto etmek için yürüyüş düzenledi.

DİYARBAKIR - Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), gazetecilerin, sokağa çıkma yasağı ile birlikte başlayan mahalle ve ilçelere alınmamasını düzenlediği yürüyüşle protesto etti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen ÖGC üyeleri, Türkiye'deki gazeteci örgütlerinin temsilcileri ve Diyarbakır'daki gazeteciler, "Özgür basın susturulamaz" sloganı ve alkışlar eşliğinde Şeyh Said Meydanı'na (Dağkapı Meydanı) son buldu.

Meydandan 24 gündür sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur'un yasaklı mahallelerine girmek isteyen gazeteciler, polisler tarafından engellendi. Polis engeliyle karşılaşan gazeteciler, Şeyh Said Meydanı'da basın açıklaması yaptı. 

'Basın gerçeğe ulaşmada özgürdür' 

Gazeteciler adına konuşan ÖGC Eşbaşkanı Hakkı Boltan, toplumun gerçeği bilme hakkının olduğuna belirterek, "Bu yüzden basına büyük bir sorumluluk düşüyor. Uluslararası anlaşmalara göre, basının her alana girme hakkı vardır. Gerçeği toplumun ahlakına göre yayınlama hakkı vardır. Her gerçeğe ulaşmada özgürdür" dedi.

i-1-20151225133644.jpg

Türkiye'de basının özgür olmadığına dikkat çeken Boltan, özgür basın ilkelerinin çiğnediğini belirtti. Gazetecilerin işkence ile gözaltına alındığını, fotoğraf ve videolarına el konulduğunu ifade eden Boltan, "AKP hükümeti özgür basının önünü gözaltılarla kapatamayacağı için bu sefer mahalle ve ilçelere özgür basının girişini yasaklıyor. Biz yasaklanan bu sokak, mahalle ve ilçelerde neler olduğunu çok iyi biliyoruz. Biliyoruz ki devlet ve hükümet halk üzerinde yürüttüğü soykırımı, dünya kamuoyundan saklamak için özgür basını engelliyor. Yakıp yıkan, öldüren yüzünü dünyadan saklamak için basının sokaklara girmesini yasaklıyor" diyerek, basının yasaklı mahallelere girmesinin engellenmesine tepki gösterdi.

Basına yönelik engellemeleri "gerçeğin soykırımı" olarak tanımlayan Boltan, "Gerçeklerin soykırımı tarih, toplum, kültür, ekoloji ve yaşamın soykırımıdır. Biz özgür basın olarak özgür basın üzerindeki yasakları kabul etmiyoruz. Gerçekleri açığa çıkarmak ve toplumla halkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Sonuna kadar haklarımız için mücadele edeceğiz. Gerçeğin ve hakikatin peşinde olacağız" diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.