Gazeteci Parlak’ın akıbeti soruldu

Gazeteci Parlak’ın akıbeti soruldu

İHD ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganı ile her hafta düzenledikleri oturma eylemlerinin 271'incisi gerçekleştirildi.

DİYARBAKIR-  Eylemde, 2004 yılında Silvanda katledilen Gazeteci Yaşar Parlak'ın akıbetini soruldu.

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganı ile her hafta düzenledikleri oturma eylemlerinin 271'incisini Koşuyolu Yaşam Hakkı önünde gerçekleştirdi. “Onlar bir gece evlerinden alındılar ve bir daha geri dönmediler” yazılı ve üzerinde kayıpların resimlerinin bulunduğu dev pankartın açıldığı eyleme, İHD yönetici ve üyeleri, kayıp yakınları ve insan hakları aktivistlerinin yanı sıra, “KCK” Ana davasından yargılanan ve geçtiğimiz hafta serbest bırakılan insan hakları savunucusu Av Muharrem Erbey katıldı.

Eylemde bir konuşmada bulunan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, insan hakları mücadelesine inanan insanlar olarak demokrasi ve özgürlük mücadelesinden asla taviz vermeyeceklerini söyledi. Konuşmasında İran rejimi tarafından idam edilerek katledilen Kürt siyasetçi Simko Xurşid'in durumuna dikkat çeken Bilici, dini referans alan rejimlerin ellerini vicdanlarına koyarak vicdan muhasebesi yapmasını istedi.

Bilici’nin ardından konuşan İHD Diyarbakır Şubesi eski Başkanı Muharrem Erbey de yaptığı konuşmada, Kürt halkı üzerindeki baskılara dikkat çekti. Erbey "Her türlü tutuklama ve baskılar karşısında mücadele çıtamızı gün geçtikçe yükselteceğiz. Hiç kimse kayıp ailelerinin mücadelesini yalnızlaştıramaz" diye konuştu.

'Babam direnerek hakların savaşçısı oldu'

Bu haftaki oturma eyleminde, 18 Ağustos 2004 tarihinde Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Selahaddin Eyyûbi Camisi'nin banklarında otururken ensesine sıkılan kurşunla yaşamını yitiren Gazeteci Yaşar Parlak'ın akıbeti soruldu. Parlak'ın oğlu Ferhat Parlak, babasının yaşamı boyuca halkların özgürlüğü için mücadele ettiğine dikkat çekerek, "Babam karanlık yıllar olarak tabir ettiğimiz 90'lı yıllarda korkusuzca direnerek halkların savaşçısı oldu" ifadelerini kullandı.

Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ve dönemin Hürriyet Gazetesi başyazarı ve şuan CHP Milletvekili olan Oktay Ekşi hakkında, 28 Şubat 2012 tarihinde Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Parlak, aradan 2 yıl geçmesine rağmen şikayetinin dava konusu bile yapılmadığını söyledi. 

Yapılan konuşmaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.