Gazeteci örgütlerinden ortak açıklama

Gazeteci örgütlerinden ortak açıklama

Can Dündar ve Erdem Gül'ün duruşması öncesinde ortak açıklama yayımlayan TGC, TGS, ÇGD, DİSK Basın İş ve Basın Enstitüsü Derneği, dava oturumlarının izleyicilere kapatılmasının evrensel hukuk ve yargı uygulamasına aykırı olduğunu belirtti.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün MİT TIR'larıyla ilgili yaptığı haber nedeniyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandıkları davanın ikinci duruşması öncesi TGC, TGS, ÇGD, DİSK Basın İş ve Basın Enstitüsü Derneği ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, duruşmalara getirilen gizlilik kararına tepki gösterildi ve kararın evrensel hukuk ve yargı uygulamasına aykırı olduğu vurgulandı. 

Gül ve Dündar hakkında hazırlanan iddianamenin duruşma esnasında henüz okunmadığı hatırlatılan açıklamada, kamuoyunda tartışılan iddianamede yargılanan gazetecilerin gazetecilik yaptıkları dışında hiçbir gerçek vurguya rastlanmadığı belirtildi. Açıklamada, "Meslektaşlarımız casuslukla suçlanmışlar dış dünyada hemen her ülkede yayınlanan bir haberi Türkiye'de yayınladıkları için suçlu durumuna düşmüşlerdir" ifadelerine yer verildi. 

'Haberi halkla paylaştığı için gazeteci suçlanamaz'

Haberi halkla paylaştığı için gazetecinin suçlanamayacağı vurgulanan açıklamada, "Bizler beş meslek örgütü Türkiye'de biran önce düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kalktığı, temel hak ve özgürlüklerin, adil yargılanmanın, hukukun üstünlüğü ilkesinin hayata geçirildiği bir yönetim biçiminin gerçekleşmesini istiyoruz. Gazeteciler yazılarından, çizilerinden, yorumlarından ötürü gözaltına alınmasın, tutuklanmasın istiyoruz. Halkın haber alma kanallarının yasaklarla, devlet sırrı kavramlarıyla tıkanmasını kabul edilemez buluyoruz. Halen cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü bulunan gazetecilerin biran önce serbest bırakılması ve Türkiye'nin gazetecilik konusunda ayıplı ülke statüsünden çıkarılması en içten dileğimizdir" diye belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.