Fransa'da 'Gece Ayakta' eylemleri

Fransa'da 'Gece Ayakta' eylemleri

Fransa'da hükümetin çalışma yasası tasarısına tepki olarak Mart ayında başlayan ve hükümet karşıtı eylemlere dönüşen protestolar devam ediyor.

Fransa Çalışma Bakanı Myriam El Khomri'nin sunduğu çalışma yasası tasarısına karşı ülke genelinde meslek örgütleri, sendikalar ve öğrenci birliklerinin başlattığı eylemlere binlerce kişi katılıyor.

Başkent Paris'te de göstericiler, protestoların sembolü haline gelen Cumhuriyet Meydanı'nda (Place de la Republique) 'Nuit Debout' (Gece Ayakta) eylemleri düzenliyor.

Her akşam yerel saatle 6'da meydanda toplanan kalabalık başta yasa tasarısı olmak üzere ülkenin siyasi sorunlarını seminerler ve konferanslarla tartışıyor. 'Gece Ayakta' hareketi ayrıca meydanda sanatsal faaliyetler düzenliyor ve meydandan internet üzerinden canlı yayın yapıyor.

Hareket, ülkenin farklı sorunlarının da ele alınması için aralarında LGBTİ, iletişim, şeffaflık, demokrasi, bilim, ekonomi gibi alanların bulunduğu komiteler kurdu.

Öğrencilerin, meslek örgütlerinin ve sendikaların başlattığı hareketin bir lideri yok.

Fransa'da işsizliği düşürme amacıyla hazırlanan yasa tasarısı, işe alımları ve işten çıkarılmalara ilişkin bir takım kuralları esnetmeyi öngörüyor.

Sendikalar ise yeni düzenlemeye 'kazanılmış hakların elden alınacağı' gerekçesiyle karşı çıkıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.