'F' oturmalarında 'adalet' istendi

'F' oturmalarında 'adalet' istendi

F tipi cezaevlerindeki tecrit, işkence ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen "F" oturmaları bu hafta, gırtlak kanseri Fahrettin Yürümez ve Silivri 1 No'lu Cezaevi'nde açlık grevinde bulunan Yasin Saltık için düzenlendi.

İSTANBUL -  tipi cezaevlerindeki tecrit ve işkence ile ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta "F" oturmaları eylemi düzenleyen İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, bu hafta gırtlak kanseri tutsak Fahrettin Yürümez ve Silivri 1 No'lu Cezaevi'nde açlık grevinde bulunan adli hükümlü Yasin Saltık için Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi. "Hapishanelerde ölüm istemiyoruz hasta tutsaklar serbest bırakılsın" ve "Tecrit öldürüyor F tipi hapishaneler kapatılsın" pankartlarının açıldığı eylemde, "Tecrit işkencesine son", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" sloganları atılarak oturma eylemi yapıldı.

Eylemde ilk olarak, hasta tutsak Fahrettin Yürümez'in durumuna ilişkin Osman Özkan açıklama yaptı. Özkan açıklamasında, "Hapishanede ölüme her gün biraz daha yaklaşan hasta mahpus Yürümez, 2004 yılında gırtlak kanseri nedeniyle ameliyat olur ve ses telleri kesilir, boğazındaki soluk cihazı sayesinde nefes alıp vermektedir. Tutuklandığından beri hiçbir tedavi uygulanmaz ve hastalığı daha da kötüleşir" diyerek Yürümez'in durumunu özetledi. Yürümez'in boğazında akıntı olduğu için sürekli tıkandığını ve temizliğini kendisinin yapamadığını belirten Özkan, tüm hasta tutsakların ve Yürümez'in serbest bırakılmasını istedi.

Silivri 1 No'lu Cezaevi'nde açlık grevinde bulunan adli hükümlü Yasin Saltık ile ilgili açıklamayı ise Emine Küçükbumin yaptı. Küçükbumin, Saltık'ın 18 yaşında bir gasp olayına karıştığı için tutuklanarak 36 yıl hapse mahkum edilen Saltık'ın 2005 yılında yürürlüğe giren yeni TCK gereği cezasında indirim uygulanarak serbest bırakıldığını söyledi. Ancak Saltık'ın dosyası ile ilgili temyiz kararı olmadığı halde dosyanın aleyhe bozulduğunu ve tekrar aynı ceza üzerinden karar verildiğini belirten Küçükbumin, dosyadaki diğer kişilerin ise serbest bırakıldığını ifade etti. Küçükbumin, "Saltık, bu duruma isyan ederek, 8 Nisan'da ilk günlerde hiç şeker su almadan ölüm orucuna başlamış daha sonra ailesinin ısrarı ile şeker, su ve limon almaya başlamıştır" dedi. Bu durumun geri dönülemez sorunlara yol açabileceğini belirten Küçükbumin, Saltık'ın durumunun takipçisi olacaklarını duyurdu.  DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.