Evleri yıkılan Yüksekovalılar çözüm bekliyor!

Evleri yıkılan Yüksekovalılar çözüm bekliyor!

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde iki buçuk ay süren sokağa çıkma yasağı nedeniyle binlerce kişi evsiz kaldı. Havaların soğuması ve kış mevsiminin yaklaşması evsiz kalan vatandaşları endişelendiriyor.

ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - Yüksekova'da 13 Mart'ta ilan edilen ve 30 Mayıs'ta kısmı olarak kaldırılan sokağa çıkma yasağının ardından vatandaşlar büyük sıkıntılar yaşıyor.

78 günlük yasak sırasında çoğunluğu Cumhuriyet, Güngör, Dize, Kışla ve Orman Mahallelerinde olmak üzere binlerce evin tahrip edildiği ilçede havaların soğuması ve kış mevsiminin yaklaşması evsiz kalan binlerce kişiyi kara kara düşündürtüyor. Üstelik okulların açılması veliler için ayrı bir dert.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tespit edilen ve ağır hasarlı olan binlerce ev yıkılırken, yıkılan evler için şuana kadar vatandaşa herhangi bir ödeme yapılmaması ise tepkilere neden oluyor. 

Çoluk çocuk perişan olduklarını ve ortada kaldıklarını belirten Hamdiye Gürle isimli vatandaş 'Kış geldi gidecek bir yerimiz yok hayırseverlerden yardım istiyoruz. Çocuklarımızın psikolojisi bozuldu. Evimizi terk etmek istemiyoruz. Çocuklarımız öğrenci her biri farklı bir okula gönderilmiş. Servis verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Okullarının yıkıldığını anlatan Melisa isimli öğrenci yeni gönderildikleri okulun uzak olması nedeniyle mağdur olduklarını belirtti. 

Cumhuriyet Mahallesi'ndeki 4 katlı 6 daireli binası yıkılan Lütfi Kayhan isimli vatandaş, yasak sonrası binasının kül yığınına dönüştüğüne dikkat çekerek, evlerinin keyfi olarak yıkıldığını savundu.

'Yüksekova bunu hak etmemişti. Yüksekova başka yere benzemez. Evim villa gibiydi.  Ama yıktılar İki ay sonra kış geliyor. İnsanlar dışarıda kaldı. Devlet bizi korumak mecburiyetindedir." şeklinde tepki gösterdi.

Yıkılan evinin enkazından arta kalan biriketler ile evini onarmaya çalışan A. Mecit Gürle, kış hazırlığı yaptığını belirtti ve ekledi. " Kış hazırlığı yapıyorum. Yüksekova kışı çok çetin geçer. Kar 6 ay yerde kalır. Bunun için bizlere yardım yapılması gerekir. Okullar açıldı. Ama ilçede bulunan bütün okullar yıkıldı. Okullara bir çare bulmaları gerekir. Kendi topraklarımız üzerinde barış içinde güzel bir yaşam sürdürmek istiyoruz"

Çatışmalardan dolayı 11 okulun kullanılamaz hale geldiği ilçede, 35 okulda eğitim verilecek. Kullanılamaz hale gelen okullarda okuyan öğrenciler, servisler ile farklı okullara taşınacak.

EĞİTİM-SEN: HAKKARİ VE İLÇELERİ EĞİTİME HAZIR DEĞİL

Yüksekova'daki okulların durumu ile ilgili açıklama yapan Eğitim-Sen Hakkari Şube eşbaşkanı Süleyman Aşkan, Hakkari ve ilçelerinin eğitime hazır olmadığını söyledi.

Yüksekova'daki yasak nedeniyle 11 okulun yıkıldığına dikkat çeken Aşkan, öğrencilerin araçlarla başka okullara nakledilmesinin eğitim için büyük bir eksiklik olduğunu kaydetti. 'Okul yok, öğretmen yok'  diyen Aşkan Hakkari ve Yüksekovalı öğrencilerin eğitim hakkının bilinçli olarak aksatıldığını savundu.  

i-1-20160923135237.jpgy1-288.jpg

y2-227.jpg

y3-140.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.