Ermeni Soykırım tasarısı 2 Haziran’da Almanya Meclisi’nde

Ermeni Soykırım tasarısı 2 Haziran’da Almanya Meclisi’nde

1915 Ermeni Soykırımı önergesinin Alman Federal Meclisi’nde 2 Haziran’da oylanacağı resmen açıklandı.

1915 Ermeni Soykırımı önergesi Alman Federal Meclisi’nde 2 Haziran’da oylanacak.

Deucthe Welle’nin haberine göre, Almanya Federal Meclisi’nin web sitesinde, “101 yıl önce Ermeniler ve diğer Hıristiyan azınlıkların soykırımının anılmasına” ilişkin önerge 2 Haziran’da görüşüleceği açıklandı.

Önerge, Hıristiyan Birlik (CDU/CSU), SPD ve Yeşiller Partisi tarafından birlikte hazırlandı.

Parlamentonun web sitesinde yapılan açıklamaya ilişkin konuyla ilgili Almanyalı siyasetçiler de açıklamalarda bulundu.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, “Ankara ile bundan dolayı sıkıntı yaşayabiliriz. Ancak Federal Meclis Erdoğan gibi bir despotun baskılarına boyun eğmez” dedi.

Siyasiler destek veriyor

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, “Osmanlı İmparatorluğunun eski müttefiği olarak Almanya’nın tarihi sorumluluğu büyük” diye konuştu. Oppermann, konunun gündemdeki sığınmacı krizinden ayrı tutulması gerektiğini kaydetti.

İktidardaki Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin Federal Meclis Grup Başkanı Volker Kauder, “Konuyu ele alarak Ermenilerle Türkiye arasındaki ayrılığın giderilmesini hedefliyoruz” dedi.

“Rheinische Post gazetesinin sorularını yanıtlayan Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ise 1915 olaylarının Ermeni soykırımı olarak tanınması planlarına tepki gösterdi. Büyükelçi Karslıoğlu, Federal Meclis’te alınacak kararın Türkiye – Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine nasıl katkıda bulunacağını tartışmalı bulduğunu söyledi.

Almanya’da geçen yıl gündeme gelmişti

Alman Federal Meclisi ilk kez geçen yılın nisan ayında konuyla ilgili bir önergeyi görüşmüş ancak oylama yapılmamıştı.

Federal hükümet soykırım ifadesini kullanmaktan kaçınırken, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert soykırım kavramını açıklıkla dile getirmişti.

Geçen hafta da 43 aydın Federal Meclise bir mektup yazarak soykırımın tanınmasını ve net ifade edilmesini talep etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.