Kilise talan edildi

Kilise talan edildi

Mazgirt İlçesi'nde bulunan Gölbağı Ermeni Kilisesi, define avcıları tarafından talan edildi. İç kısmında bulunan kubbeler, define avcıları tarafından tamamen yok edildi.

Tunceli'nin Mazgirt İlçesinde 1960'lı yıllara kadar yaşayan Ermenilerin ibadet yerleri olan kiliseler bakımsızlıktan harabeye dönüştü. Kültür Bakanlığı tarafından envanteri çıkartılıp tescilli olmasına rağmen Gölbağı Ermeni Kilisesi 50 yıl içerisinde tamamen harabeye dönüştü.

40257

Korumasız kalan kilise doğa koşulları nedeniyle tavanları çökerken, iç kısmı ise, define avcıları tarafından talan edildi. Mazgirt Belediye Meclis Üyesi Feti Yılmaz, Kilisenin restorasyonu yapılması için yetkili kurumlarla resmi yazışmalarda bulunacaklarını söyledi. Mazgirt'te Ermeni topluluğu ile birlikte 50 yıl öncesine kadar bir arada yaşadıklarını dile getiren Yılmaz, "Kürtler hiçbir zaman farklı kültür ve inançlara saygısızlık etmemişlerdir. Ermeniler Mazgirt'te zanaatkarlık yapıyorlardı ancak ardı ardına gelen darbeler sonucunda teker teker kaçmak zorunda kaldılar" dedi.

'Tekçi zihniyet tahammül edemiyor'

Mazgirt İlçesi'nin birçok medeniyete beşiklik ettiğini söyleyen Hüseyin Beyaztaş adlı vatandaş ise, bir toplumun inanç ibadethanesinin bu denli yok olmasına müsaade edilen zihniyeti sorgulamak gerektiğine işaret ederek, "Bir çok imparator olmak üzerek adeta medeniyete beşiklik etmiş bir yer fakat, son yüz yıldır hakim olan egemen güç tek dil, tek din, tek tipçiliği hedeflediği için diğer inançlara kesinlikle tahammül edemiyor. Eğer bu kiliseler göz göre göre harap edilmeseydi ve var olan tarihi mekanların restorasyonu yapılsaydı burası turizm için çok ideal bir yerdir" diye konuştu.

Restorasyon için ödenek yok!

Konu ile ilgili bilgi veren Tunceli İl Kültür ve Turizim Müdürlüğü İsmet Hakan Ulaşoğlu, Mazgirt'te bulunun 2 kilisenin de envanteri çıkartıldığını, tescilli olmasına rağmen ödenek olmadığı için koruma ve çalışma başlatamadıklarını şöyle dile getirdi: "Mazgirt'te bulunun 2 kilisenin de envanterleri çıkartılmış ancak ödenek olmadığı için hiçbir önlem ve çalışma başlatamıyoruz. Define Avcıların Gölbağı Ermeni Kilisesini harabeye çevirdiğinden haberimiz var, yerinde inceleme yaptık. Ancak restorasyona dönük şimdilik çalışmamız yok. Sadece ilimizde değil, bölgenin genelinde bu tür tarihi mekanlar bakımsızlıktan yok olmakla yüz yüzedir" diye konuştu.

Tarihi kilisenin Mazgirt Kaymakamlığı'nın resmi internet sitesinde yer almaması dikkat çekiyor.

40258