Erdoğan: 'Temelinde sevgi olmayan bir devlet, büyük devlet değildir

Erdoğan: 'Temelinde sevgi olmayan bir devlet, büyük devlet değildir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Temelinde sevgi olmayan, ilim, irfan ve fikir olmayan, daha da önemlisi vicdan ve merhamet olmayan bir devletin fiziki gücü ne kadar fazla olursa olsun büyük devlet olması mümkün değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde, Star Gazetesi Necip Fazıl Ödülleri 2015 Töreni’ne katıldı. 

Açılış konuşmalarının ardından konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu yıl ikincisi takdim edilen Necip Fazıl Kısakürek Ödüllerinin yayın hayatımız, edebiyat ve fikir dünyamız için hayırları vesile olmasını diliyorum. Üstat Necip Fazıl Kısakürek’i bir kez daha rahmetle, minnetle özlemle yad ediyoruz. Rabbim ondan razı olsun" dedi.

Daha sonra ödüle layık görülen isimleri tek tek tebrik eden Erdoğan, özetle şunları söyledi:

"Bizim medeniyetimiz esasen bir söz ve yazı medeniyetidir. Tarih boyunca kurduğumuz büyük devletlerin arkasında akil devlet adamları, basiretli siyasetçiler kadar mütefekkir ve alimler de vardır. Bizim tarihimizde büyük devlet adamlarıyla gönül dünyamızın manevi önderleri her biri bizim için adeta kutup yıldızı olan arifler hep yan yana omuz omuza olmuşlardır. Şöyle tarihimize bir göz atalım. Büyük Selçuklu’nun inşasında Alparslan’ın cesareti, Melikşah’ın kabiliyetinin yanında, Nizamülmülk’ün adaletini, dirayetini de görürsünüz. Anadolu Selçukluları Süleyman Şah’ın, Kılıçarslan’ın kahramanlıkları yanında Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin aşkının, vecdinin de eseridir. Osmanlı çınarı Osman Gazi’nin, Orhan Gazi’nin, Fatih’in, Yavuz’un, Kanuni’nin siyasi dehasıyla beraber Şeyh Edebali’nin, Yunus Emre’nin, Akşemsettin’in, Hacı Bektaş-i Veli’nin de hikmet pınarından da sulandığını görürsünüz.

Büyük devletler toprakları geniş orduları kalabalık hazinesi zengin olduğu için büyük değillerdir bunların hepsi de gelip geçicidir. Büyük devletler, asıl ilme, bilgiye, edebiyata, sanata, şiire, mimariye, fikir hayatına yaptıkları katkılarla bu sıfatı kazanırlar. Bir devlet sınırları içerisinde adaleti, barışı, huzuru, sevgiyi tesis edebildiği topraktan ziyade gönülleri fethedebildiği ölçüde büyük olur. Temelinde sevgi olmayan, ilim, irfan ve fikir olmayan daha da önemlisi vicdan ve merhamet olmayan bir devletin fiziki gücü ne kadar fazla olursa olsun büyük devlet olması mümkün değildir.

Tarih; belli bir dönem zulümle, kanla, savaşla geniş topraklar işgal etmiş ancak kısa zaman sonra saman alevi gibi kısa sürede sönmüş bir devletler kabristanıdır. Bizi tarihteki diğer devletlerden, medeniyetlerden ayıran asıl fark işte budur. Bizim farkımız işgal değil ihya, yağma değil fetihtir, farkımız budur. Bizim farkımız göçmen kuşlara dahi sığınacak yuva kuran bir inceliktir."

Erdoğan’ın yaptığı konuşmanın ardından ödül törenine geçildi ve ödüle layık görülen isimler tek tek sahneye davet edilerek ödülleri takdim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.