Erdoğan: 'Ortağın PYD mi yoksa biz miyiz?'

Erdoğan: 'Ortağın PYD mi yoksa biz miyiz?'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz nasıl güveneceğiz. Ben miyim senin ortağın yoksa Kobani’deki teröristler mi?" dedi.

Latin Amerika turunu tamamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönüş yolunda soruları cevaplandırdı. 

 - Şili, Peru ve Ekvator başkanlık sistemi ile yönetiliyor. Geçen yıllarda ziyaret ettiğiniz Arjantin, Brezilya gibi ülkeler de öyle. Danışmanlarınız bu ülkelerdeki sistemlerle ilgili bir çalışma yaptı mı? Süreç nasıl ilerleyecek?

Bu konu ile ilgili olarak parlamentoda yapılacak olan çalışma, aslında Türkiye’de bu konuyu düşünen bütün kesimler için adeta bir işaret fişeği olacaktır. Sözünü ettiğiniz Latin Amerika ülkelerine baktığınızda, dil olarak İspanyolca konuşmakla birlikte, yönetim sistemleri İspanya gibi değil. Ekvator’da saraya giderken gördük, kendi gelenekleri görenekleri ile bizi karşıladılar. Sayın Başkan giydiği gömlekle bir mesaj veriyor. Aynı kişi kravat da takıyor. Bizde böyle şeyler olsa, yazılı ve görsel medya günlerce kıyamet koparır, kravatı niye yoktu diye. Türkiye’ye dönecek olursak ben şu altı aylık süreci çok önemsiyorum. Dört partinin üçer temsilcisi acaba neler söyleyecek? Onlar o çalışmayı yaparken biz de boş durmayacağız. 

- BBC’de bir haber çıktı. PYD’nin yanlış yönlendirmesi ile ABD savaş uçakları sivilleri vurdu deniyordu. Batı kamuoyunda PYD’ye bakışta bir farklılık oluşabileceğini düşünüyor musunuz?

PYD ve YPG bir terör örgütüdür. PKK ne ise PYD odur. Bunu bütün uluslararası örgütlere taşıyacağız. Taşımadığımız her an bizim için kayıptır. Ve bakın, Biden yanında bir yardımcısı ile geldi. Daha önce Sayın Obama’nın yanında da adı geçen bir ulusal güvenlik temsilcisi. Cenevre temsilcilerinin olduğu dönemde PYD gelemiyor, o kalkıyor, Kobani’ye gidiyor. Kobani’de sözde bir generalden plaket alıyor. Biz nasıl güveneceğiz. Ben miyim senin ortağın yoksa Kobani’deki teröristler mi? Bu meselelerin mücadelesini hep birlikte vermek durumundayız.

- “Seferberlik ilan edeceğiz” diye bir açıklama yaptı Başbakan. Ayrıca “Masa İmralı’da değil Ankara’da” dedi. Zana’nın sizinle bir görüşme talebi olmuştu...

Ben ‘Çözüm süreci buzdolabındadır’ dedim. İmralı hiçbir zaman hükümetin bir muhatabı olamaz. Önceleri milletvekillerine müsaade ediyorduk, artık bunların şov yapmasına fırsat vermenin bir anlamı var mı? Şimdi, Leyla Hanım... Önce git yemin et! Herhangi bir pazarlık kaydı olmaksızın benden bir randevu istersen, başbakanlığımda nasıl yaptıysam burada da kabul ederdim.

- Operasyonların bitmesinin ardından, yeniden akil adamlar gibi bir heyetin oluşması, başka bir isim ve PKK-HDP unsurları dışında muhataplarla çözüm sürecinin buzdolabından çıkması söz konusu olabilir mi?

PKK yerine başka isim altında yeni bir şey olabilir mi; yanlış yaklaşım olur. Böyle bir şeyi düşünmek teröre farklı bir kılıf uydurmak anlamına gelir ki bu neye benzer; HDP’nin kuruluşundan bu yana durmadan bir seneyi bulmadan yeni bir parti yeni bir parti kurması gibi. Bu da kapanırsa, yenileri de hazır olsun diye stepneler var. Ayrıca partilerin kapatılmasına karşıyım. En üst düzey yöneticilerinden alt düzeye varıncaya kadar suçu irtikap edenler bedelini ödemelidir. Hedef tüzel kişilikler olmamalı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.