Erdoğan: ABD'nin yanımızda olduğunu düşünmek istiyoruz

Erdoğan: ABD'nin yanımızda olduğunu düşünmek istiyoruz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD'de de katıldığı bir toplantıda, Ortadoğu'da "gelişmeleri bölgesel ve küresel barışa hizmet edecek şekilde yönlendirmeye" çalıştıklarını ve bu konuda zaman zaman yalnız kaldıklarını savundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri'nde konakladığı St. Regis Oteli'nde düşünce kuruluşu temsilcileri ve akademisyenlerle bir araya geldi. Görüşmeye, ABD Başkanı Barack Obama'nın özel asistanı, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa İlişkileri Kıdemli Genel Müdürü Karen Donfried, Washington Enstitüsü yöneticisi Michael Singh, Woodrow Wilson Merkezi Başkanı Jane Harman, Georgetown Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Joel Hellman, SAIS/Johns Hopkins Üniversitesi Dekanı Prof. Vali Nasr'ın da aralarında bulunduğu düşünce kuruluşu temsilcisi ve akademisyenler katıldı.

Burada konuşan Erdoğan, yaptıkları toplantıda samimi bir görüş alış verişinde bulunmak istediklerini savunarak, "Karşı karşıya bulunduğumuz sorunların çözümünde Türkiye Amerika Birleşik Devletleri ittifakının bir alternatifi olmadığı ortadadır. Burada esas mesele bu iş birliğinin gerek stratejik gerek taktik düzlemde gerçek anlamda verimli kılınabilmesidir" diye konuştu. 

"Yönetilemeyen siyasi alanlarla dolu bir coğrafyada Türkiye olarak gelişmeleri bölgesel ve küresel barışa hizmet edecek şekilde yönlendirmeye çabalıyoruz" iddiasında bulunan ve "Bu çabamızda zaman zaman yalnız kaldığımızı hissetsek de Amerika Birleşik Devletleri'nin bizi anladığını ve yanımızda olduğunu düşünmek istiyoruz" diyen Erdoğan, Irak ve Suriye'de yaşananların batı ülkelerini de tehdit ettiğini söyledi. 

Erdoğan şöyle konuştu: "Her şeyin küreselleştiği, sınırların anlamanı kaybettiği bir dünyada bu tür krizlerin etkilerinden kimse uzak duramaz, kendini koruyamaz. Nitekim bunun açık tezahürlerini terör olaylarından özellikle artan göç dalgasına kadar hemen her gün yaşıyoruz. Gerek Suriye'de gerek Irak'ta krizlerin çözümünde başından beri yapıcı bir rol oynamayı kendimize ilke edindik. Şunu bir kez daha ifade etmekte fayda görüyorum, Suriye'de çözüm ancak halkın beklentileri doğrultusunda şekillenecek gerçek bir siyasi dönüşüm süreciyle mümkün olabilir. Irak'ta ise güç ve refah paylaşımını adil, kapsayıcı ve dengeli biçimde sağlayacak bir sistemin tesisi şarttır. Bölgenin tarihi siyasi ve sosyal dokusuna yapancı olan DAİŞ'i ise ülkemize bölgeye ve insanlığa karşı ortak bir tehdit olarak görüyorum. Bu terör örgütüyle her düzlemde kararlı bir şekilde mücadele ediyor, bu yöndeki uluslararası çabalara da aktif destek sağlıyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.