Endonezya'da çocuklara tecavüz suçlarına idam cezası

Endonezya'da çocuklara tecavüz suçlarına idam cezası

Endonezya, çocuklara tecavüz suçlarına verilecek cezaları kimyasal hadım ve idamı da içerecek şekilde ağırlaştırdı.

Hükümeti harekete geçiren son gelişme, 14 yaşında bir kız çocuğunun toplu tecavüze uğradıktan sonra öldürülmesinin de aralarında olduğu bir dizi olay oldu.

14 yaşındaki Yuyun, 2 Nisan okuldan eve dönerken ortadan kaybolmuş, cesedi iki gün sonra dövülmüş ve elleri bağlanmış şekilde köylüler tarafından bulunmuştu.

Olayla ilgili olarak 12 kişi tutuklandı. Zanlılardan yedisi 18 yaşın altında.

Cumhurbaşkanı Joko Widodo, düzenlemeyle çocuklara yönelik cinsel saldırıların neden olduğu krizi çözmeyi hedeflediklerini söyledi.

Endonezya yasaları, daha önce çocuk ya da yetişkinlere yönelik tecavüz suçlarında en fazla 14 yıl hapis cezasını öngörüyordu.

Tecavüz suçlarından mahkum olanlar tahliye olduktan sonra konumlarını bildiren elektronik izleme cihazlarına takmaya zorlanabilecekler.

BBC'nin Endonezyaca Servisi Editörü Rebecca Henschke, tecavüz suçlarının cezasının arttırılması için sosyal medyada yoğun bir kampanya yürütüldüğünü aktarıyor.

Ancak, insan hakları gruplarının hükümetin düzenlemelerine karşı oldukları anlaşılıyor.

Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Ulusal Komite'nin Başkanı Mariana Aminudi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, 'Hadımlaştırma yasası hükümetin cinsel saldırıları bir şiddet olayı olarak değil cinsel dürtülerin kontrol edilmesi meselesi olarak gördüğünün bir kanıtı'' dedi.

İnsan Hakları Ulusal Komitesi Başkanı ise, 'Şiddet şiddetli cezalarla durdurulamayacak'' görüşünü dile getirdi.

Başkanlık kararnamesiyle ağırlaştırılan cezalar derhal yürürlüğe girecek. Kararname parlamento tarafından iptal edilebiliyor.

Cumhurbaşkanı Widodo ise, ''Sıradışı bir suç, istisnai cezalar gerektirir'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.