Ekim'de 53 işçi hayatını kaybetti

Ekim'de 53 işçi hayatını kaybetti

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından açıklanan verilere göre, Ekim ayında çalışma hayatı içerisinde 53 işçin hayatını kaybetti, 142 işçi ise yaralandı.

İSTANBUL - Hazırladığı istatistiklerini çalışma yaşamında yaşanan iş kazaları ve sonuçlarını ay ay ortaya koyan İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Ekim ayı istatistiklerini açıkladı. Açıklanan istatistikleri göre, cinayetlere dönüşen iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu yaşanan ölümler hız kesmiyor.

AKP'nin hazırladığı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Taslağı'nı 28 Ekim'de tartışmaya açtığına dikkat çekilen raporda, iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu yaşanan kayıpları azaltmanın amaçlandığı bu girişimin eksikliğinin bir yana samimiyetinin değerlendirilmesi gerektiği üzerinde duruldu. AKP'nin dillendirdiği büyümede Çin'i yakalama hedefinin ancak "güvencesizleştirme ve kamusal hakların tırpanlanmasıyla" gerçekleştirilebileceği belirtilen raporda, "Bir yandan asgari ücrete yüzde 3 zam yapılması kararlaştırılırken diğer yandan sağlıkta katkı payı artırılıyor, çalışma sürelerinin uzatılması gündeme getiriliyor" denildi.

Ulaşılabilindiği kadarıyla Ekim ayı boyunca 53 işçinin hayatını kaybettiği, 142 işçinin ise yaralandığı belirtilen raporda, özellikle kentsel dönüşüm planlarının açıklanmasının ardından inşaat işçilerinin artan bir hızla hayatlarını kaybettiği ve yaralandığı kaydedildi. Raporda, ölümlü kazların yaşandığı diğer sektörlerin arasında tekstil, metal, enerji ve maden sektörleri yer aldı.

Meslek hastalıktan ölümler arttı

Meslek hastalıkları sonucu yaşanan ölümlerin de arttığı ifade edilen raporda, kot kumlama işçisi Ali Rıza Eldemir'in Slikozis hastalığı nedeniyle 12 Ekim günü hayatını kaybetmesi üzerine özellikle Slikozis hastalığına dikkat çekildi. Eldemir'in ölümüyle birlikte kot kumlama sonucu yaşanan ölümlerin 48'e ulaştığına dikkat çekildi. "Silikozis tedavi edilemez, fakat yüzde yüz önlenebilir bir hastalıktır" denilen raporda, önlenmesinin de çalışma koşullarının standartlara uygun hale getirilmesi ve insanileştirilmesiyle mümkün olduğu vurgulandı. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.