Ebola için iki yeni aşı geliştirildi

Ebola için iki yeni aşı geliştirildi

Batı Afrika ülkelerinde on binlerce insanın yaşamını tehdit eden ebola virüsüne karşı yeni bir aşı geliştirildiği duyuruldu.

Ebola virüsü, Mart ayından bu yana Liberya, Sierra Leone ve Gine’de başta olmak üzere birçok Batı Afrika ülkesi ile ABD, İspanya, Fransa ve Norveç gibi batılı ülkelere sıçramış durumda. WHO’ya göre, ebola virüsünün oluşturduğu salgına şimdiye kadar 9 bini aşkın kişi yakalanırken, bu kişilerden 4 bin 555’i yaşamını yitirdi.

WHO tarafından dün yapılan açıklamada, ebolaya karşı Kanada’da geliştirilen VSV-EBOV adlı aşının hayvanlar üzerinde yapılan denemelerinde olumlu sonuçlar alındığı kaydedildi. Açıklamada, ebola aşısının insanlar üzerinde de deneme aşamasında olduğu, yakın zamanda ise nasıl dağıtılıp kullanılacağına karar verileceği belirtildi.

 Kanada’da hazırlanan VSV-EBOV adlı aşının Ağustos ayında hazırlandığı duyurulmuş, ancak lojistik ve etik konuların henüz netleştirilememesi nedeniyle, Afrika’ya gönderilmesi işlemi gecikmişti. Henüz Kanada’daki laboratuvarlarda tutulan 800 adet aşının, bugünden itibaren üç parti halinde İsviçre’nin Cenevre kentindeki WHO merkezine gönderilmesi bekleniyor.

Ticari hakları Amerikan NewLink Genetics adlı şirkete ait olan aşının, toplamda kaç hasta için kullanılabileceği ise bilinmiyor.

Merkezi Britanya’da bulunan GlaxoSmithKline adlı ilaç şirketi de, ebola aşısı için yapılan araştırmaların sonuç verdiği ve üretilen aşının test sonuçlarının bu yıl içinde kesinleştirileceğini duyurdu. Şirket, ebola aşısının olumlu sonuçlar vermesi halinde 2015 yılı başından itibaren Afrika’da kullanılabileceğini açıkladı.

Öte yandan, Almanya’nın başkenti Berlin’de dün başlayan Dünya Sağlık Zirvesi ise yarına kadar devam edecek. Bilim, politika ve sivil toplum örgütlerinden bini aşkın uzmanın katıldığı zirvede ebola salgını da tartışılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.