Dünyada her 5 kişiden 4'ü mültecileri 'kabulden yana'

Dünyada her 5 kişiden 4'ü mültecileri 'kabulden yana'

Uluslararası Af Örgütü'nün yaptığı Mülteci Endeksi araştırmasına göre dünya genelinde mültecileri ülkelerine kabul etmeye hazır olanların oranı %80.

Araştırma, ankete katılanlar arasında mültecileri evlerinde bile ağırlamak isteyenler olduğunu da gösteriyor.

Anketin sıralamasında mültecileri ülkelerinde misafir etmek isteyen ülkeler arasında ilk üçte Çin, Almanya ve İngiltere var. Araştırmaya göre mültecilere karşı en olumsuz tavrı sergileyenler ise Rusya, Endonezya ve Tayland. Araştırmaya 27 farklı ülkeden 27 bin kişi katıldı.

Mülteci Endeksi'nde en iyi karşılayandan, ülkesinde hiç mülteci ağırlamak istemeyenlerin sıralandığı listede şu kategoriler yer alıyor: Mahallesinde veya evinde kabul edenler, şehrinde veya köyünde kabul edenler, ülkesinde kabul edenler ve ülkelerine hiç mülteci kabul etmeyenler.

Türkiye de bu sıralamada "Ülkelerinde kabul edenler" kategorisinde yer alıyor.

"Savaş veya zulümden kaçanları, kişisel olarak ülkenizde kabul eder misiniz" sorusuna Türkiye'de 'Evet' diyenlerin oranı da %70. Bu oran Rusya'da %33. İspanya'da %97, Almanya'da %96, Çin'de %94, İngiltere'de %87.

"Savaş veya zulümden kaçanlar diğer ülkelere sığınmalı mı?" sorusuna da 'Evet' yanıtını verenlerin oranı, Türkiye'de %49, Rusya'da %26, Çin'de %86, İngiltere'de %70.

Tüm endekslerin ortalamasında mültecilere karşı en olumlu tavrı sergileyen ülke Çin oldu.

Mültecilerin Çin'e girmesini reddedeceklerini söyleyenlerin oranı %6 iken, kabul edeceklerin oranı ise %85.

Genel ortalamada ikinci gelen ülke Almanya'da mültecileri kabul edenlerin oranı %84. Ülkeye girişlerine engel olacağını söyleyenler ise %3 oranında.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.