Dündar ve Gül’ün davası yarın başlıyor

Dündar ve Gül’ün davası yarın başlıyor

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün casusluk davası yarın başlıyor. İlk duruşma öncesinde Dündar’ın haber kaynağının Cemaat değil “solcu bir milletvekili” olduğu ortaya çıktı.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül’ün Suriye’ye giden MİT TIR’larının durdurulmasıyla ilgili görüntü ve haberlerinin suç kapsamında değerlendirildiği dava başlıyor.

92 gün tutuklu kalan gazetecilerin Anayasa Mahkemesi kararıyla serbest kaldıkları davanın ilk duruşması İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülecek.

Davayı yerli ve yabancı çok sayıda sivil toplum kuruluşu, gazeteci ve siyasetçi de izleyecek.

Duruşma yaklaşırken yaşanan gelişmeler ise dikkat çekici.

Haber kaynağı ‘solcu bir milletvekili’

Savcılar, haberlerin kaynağının Fethulah Gülen Cemaati olduğunu iddia ederken, Can Dündar’ın yeni yayınlanan kitabı “Tutuklandık”ta haberin kaynağının “Solcu bir milletvekili” olduğu bilgisi yer aldı.

Duruşmaya 2 gün kala savcı değişikliği

Dündar ve Gül’ün avukatlarını kaygılandıran bir gelişme ise savcı değişikliği oldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, duruşmaya 2 gün kala, Savcı İrfan Fidan’ı davadan alıp Yerine Evliya Çalışkan’ı görevlendirdi.

Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Twitter’dan yaptığı açıklamada, 15 gün önce mahkemeye dört yeni hakim atandığını, AYM kararını aşmak için de duruşmaya yeni delil sunulmuş gibi davranıldığını belirterek, “Bu tezgahı kabulleneceğimizi zannedenler duruşmayı beklesin,” dedi.

Edebiyatçılardan Davutoğlu’na mektup

Öte yandan duruşma öncesi, dünya edebiyatının önde gelen isimleri Başbakan Ahmet Davutoğlu’na açık mektup yazdı.

Monica Ali, Margaret Atwood dahil 100’ü aşkın yazar, The Guardıan gazetesinde yayınlanan mektupta, davanın düşürülmesi ve basın-ifade özgürlüğüne dönük ihlallere son verilmesi istendi.

Suçlamalar

Dündar ve Gül için, “casusluk”, “cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “terör örgütüne yardım etme” suçlarından ayrı ayrı bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Dava

Duruşmada, davanın gizli yapılması ve Selam Tevhid’de Kumpas davasıyla birleştirilmesi taleplerinin de görüşülmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.