DTK: Yapılanların hesabını halklar soracaktır

DTK: Yapılanların hesabını halklar soracaktır

Maraş katliamının 36’ıncı yıl dönümüne ilişkin bir açıklama yapan DTK Eşbaşkanlık Divanı, “Ortadoğu da ki halklar mozaiği gerçekliğini görmeyen, tanımayan, yok sayan iktidarlar kaybetmeye mahkûmdurlar” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan DTK Eşbaşkanlık Divanı, uygarlığın beşiği, halkların mozaiği Ortadoğu coğrafyasında etnik ve inançsal kesimlerin asırlar boyu hoşgörü, sevgi, saygı içinde, kendi kimlikleriyle, inançlarıyla, renkleriyle kardeşçe ve barış içerisinde yaşadığını belirtti.

“20. yüzyılın başlarından itibaren ise egemen yönetimler kendi iktidarları için asırlarca kardeşçe birlikte yaşayan halkları kamplaştırmaya çalışmış ve katliamlar gerçekleştirmiştir” diyen DTK Eşbaşkanlık Divanı farklılıkları yok sayan, tahammül etmeyen tekçi zihniyet anlayışının, Ortadoğu coğrafyasını katliamların ve acıların coğrafyasına dönüştürdüğünü kaydetti.

Maraş katliamının bunlardan sadece birisi olduğu ve 36’ıncı yıl dönümünde katliamcı tarihiyle yüzleşmeyen, anti demokratik, insanlık dışı uygulamaların hesabını vermeyen, tekçi ve ırkçı zihniyetin geçekleştirdiği katliamı nefretle kınayan DTK Eşbaşkanlık Divanı “Bu katliam aynı zamanda Türkiye’nin ayıbı ve utanç tablosudur. Bu ayıptan kurtulmak ve utanç tablosunu ortadan kaldırmak için önce özür dilemeli, yapılanlar tüm gerçekliğiyle açığa çıkarılmalıdır. Devletin Amed, Dersim, Maraş, Çorum, Sivas, 12 Eylül, Roboski katliamlarıyla söylemle değil gerçek anlamda yüzleşmelidir. Bu yüzleşme aynı zaman da toplumsal barışa giden yolun da önünü açacak tek anahtardır. Halkların kardeşliği ve birlik beraberlik bağlarının güçlenmesinin yolu gerçeklerle yüzleşmekten, özür dilemekten ve mağduriyetleri gidermekten geçmektedir.

Şu da iyi bilinmelidir ki Kürdüyle, Türküyle, Arabıyla, Farsıyla, Müslüman’ı, Alevisi, Süryanisi ve Ermenisi ile Egemenlere ve yönetenlere rağmen halklar kendi kimlikleri ve inançları ile eşit, özgür, kardeşçe, birlikte ve barış ortamında bir arada yaşam mücadelesini ısrarla sürdüreceklerdir” dedi

Ortadoğu’daki halklar mozaiği gerçekliğini görmeyen, tanımayan, yok sayan iktidarların kaybetmeye mahkum olduğunu vurgulayan DTK Eşbaşkanlık Divanı açıklamasını şöyle bitirdi: “Yapılanların hesabını da bu halklar er veya geç hep birlikte soracaklardır. Bu temel de Maraş katliamında yaşamını yaşamını yitiren insanlarımızı tekrardan saygı ile anıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.