Dokunulmazlıklar kalktı: 376 evet

Dokunulmazlıklar kalktı: 376 evet

Dokunulmazlıkların kaldırılması için TBMM'deki oylama AKP, MHP ve CHP'den gelen 376 oyla Meclisten geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Meclis’e getirilen ve hızlı bir sürecin ardından Meclis Genel Kurulu’nda oylanan dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeren Anayasa değişiklik teklifinin birinci maddesi 373, ikinci madde ise 374 evetle kabul edildi. Teklifin tümü üzerindeki oylama da 376 oyla kabul edildi.

Gizli oylama olmasına rağmen özellikle AKP’li vekillerin açık oy kullandığı, kabinlere bile girmeden oyların kullanıldığı Meclis Genel Kurulu’nda bu nedenle sık sık tartışmalar yaşandı.

Meclis Genel Kurulu, Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında, dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeren anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur oylaması için sabah 10.00’da toplandı. “Anayasada laiklik olmamalı” ifadesi nedeniyle Meclis’i Kahraman’ın yönetemeyeceğine dair CHP tarafından yapılan tartışmaların ardından teklifin görüşülmesine geçildi. CHP, üç grup başkanvekili ve konuşma yapacak vekil dışında görüşmelere katılmadı.

AKP’LİLER ÖNERGE VERDİ GERİ ÇEKTİ

Meclis’te bulunan 667 fezleke üzerinden, 50’si HDP’li milletvekili olmak üzere 138 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren 1. Madde üzerinde 7 önerge verildi. AKP’liler muhalefetin, hatta teklifi destekleyen MHP’nin bile önergelerini kabul etmezken, MHP’liler önergelerine onay vermeyen AKP’lilere, “ikiyüzlü” diye bağırdılar. Muhalefetin önergelerinin önüne geçmek amacıyla AKP tarafından 1. Maddeyle ilgili verilen üç önerge geri çekildi.

Önergeler üzerinde yapılan konuşmaların ardından birinci madde için yapılan oylamada, 531 milletvekili oy kullandı. Madde 373 evet oyu ile referanduma gerek kalmadan kabul edilmiş oldu. Oylamada 138 ret, 8 çekimser, 9 boş, 3 de geçersiz oy çıktı.

EN AZ 17 CHP’Lİ EVET OYU VERDİ

AKP’nin Meclis Başkanı İsmail Kahraman çıktığında 316 milletvekili kalıyor. 40 da MHP vekili var. İki partinin firesiz evet oyu verdiği düşünüldüğünde, 17 CHP’li milletvekilinin birinci maddeye evet oyu verdikleri anlaşılıyor. AKP’den fireler olduğu düşünüldüğünde ise CHP’lilerden “Evet” oyu verenlerin sayısı artıyor.  1. Maddenin ilk tur oylamasında, 531 milletvekili oy kullanmış, 350 evet, 148 hayır oyu çıkmıştı. 27 boş, 5 çekimser, 2 de geçersiz oy kullanımıştı.

HDP’DEN 6 VEKİL YOKTU

HDP’li Faysal Sarıyıldız ile Tuba Hezer Öztürk yurtdışında oldukları için oylamaya katılmazken, HDP’den, Leyla Zana, Aycan İrmez, Ali Atakan, Nihat Akdoğan Meclis’e gelmeyen vekiller arasında yer aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.