Dokunulmazlık teklifi nasıl geçer?

Dokunulmazlık teklifi nasıl geçer?

Anayasa değişikliğinin referanduma gitmeksizin kabul edilebilmesi için 367 oy gerekiyor. Genel Kurul'dan geçtikten sonra 129 milletvekilinin dosyaları, ilgili il ve ilçelerdeki savcı ve yargıçlara gönderilecek.

Anayasa Komisyonu Anayasa’da Milletvekili Dokunulmazlığını düzenleyen 83. Madde’nin değişmesi için AKP’nin verdiği değişiklik teklifini dün gece kabul etti.

Teklifi 28 Nisan Perşembe günü görüşmeye başlayan komisyon toplantısı gün boyu tartışmalara, kavgalara sahne oldu. Öğleden sonraki oturumda kavganın yumruklaşmaya dönmesi üzerine 2 Mayıs Pazartesi gününe ertelenmişti.

Dün tartışmalar devam etti. Yumruklaşmalar, karşılıklı hakaretler nedeniyle akşam saatlerinde ara verildi. 18.30’da yeniden başlayan toplantıda gergin ortamın sürmesi üzerine HDP salondan ayrıldı.

HDP’nin çekilmesiyle komisyon AKP’nin iki maddelik değişiklik teklifini kabul etti.

83. Madde’de değişiklik

AKP’nin önerdiği değişiklik şöyle: “Anayasanın 83’üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz”

83. Madde’nin ikinci fıkrası şöyle: “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.”

129 vekilin dosyası

Yasa değişikliği Genel Kurul'dan geçtikten sonra 129 milletvekilinin dosyaları, ilgili il ve ilçelerdeki savcı ve yargıçlara gönderilecek. Milletvekilleri sorgulanacak, mahkemeye sevk edilecek; tutuklu veya tutuksuz yargılanacaklar.

HDP'nin 354, CHP'nin 179, AKP'nin 46, MHP'nin 17 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Bağımsız milletvekillerine ait dosya sayısı ise 5.

Hakkında fezleke düzenlenen milletvekillerinin partilere dağılımı da şöyle: CHP 51, HDP 49, AKP 27, MHP 7 ve bağımsız 1.

367 oy gerekiyor

Anayasa değişikliğinin referanduma gitmeksizin kabul edilebilmesi için 367 oy gerekiyor.

TBMM'de Meclis Başkanı İsmail Kahraman dışında AKP'nin 316, CHP'nin 133, MHP'nin ise 40 milletvekili var.

Ancak üç partinin toplam milletvekili sayısı 489 olsa da, Genel Kurul'daki oylama gizli yapılacağından partilerden fire bekleniyor.

Teklife Genel Kurul'da, 330 ile 367 arasında oy çıkması halinde, gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çevrilecek.

Erdoğan bu durumda önce, değişikliği bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e gönderebilir ya da referanduma sunulması kararı verebilir. Teklifin ikinci maddesi referandumu düzenliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.