Diyarbakır'da 5 Haziran saldırısında yitirilenler anıldı

Diyarbakır'da 5 Haziran saldırısında yitirilenler anıldı

HDP'nin Amed'deki 5 Haziran 2015 mitingine yönelik bombalı saldırıda yaşamını yitirenler, patlama noktasında anıldı. Meydana karanfiller ve patlamada iki bacağını kaybeden Lisa Çalan'ın istediği üzerine ayakkabıları da bırakıldı.

HDP'nin Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda genel seçim öncesi 5 Haziran 2015'te düzenlendiği ve yüzbinlerce kişinin katıldığı "Büyük insanlık" mitingine düzenlenen, 5 kişinin yaşamını yitirdiği, 400'ü aşkın kişinin yaralandığı saldırının birinci yıldönümünde anma düzenlendi. 5 Haziran (İstasyon) Meydanı'nda patlamanın yaşandığı trafo önünde düzenlenen anmaya, HDP grup başkan vekilleri İdris Baluken ve Çağlar Demirel, HDP Diyarbakır milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp ve Nursel Aydoğan, saldırıda yaşamını yitirenlerin aileleri ile birlikte çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Katliamın yaşandığı noktaya gelen aileler gözyaşları ile yaşadıkları acının tazeliğini gözler önüne serdi.

Lisa'nın isteği yerine getirildi

Bombalı saldırıda iki ayağını kaybeden ve Almanya'da tedavi gördüğü için anmaya katılamayan sinemacı Lisa Çalan'ın sosyal medya üzerinde paylaştığı, "Bir daha giyemeyeceğim ayakkabılarımı bırakın, dağın tepesinde kollarımı doğaya açtığım, zıpladığım, havada yakalamak için devalarca çektiğim ve yakalayabildiğim resimlerimi bırakın" isteği ailesi tarafından yerine getirildi. Aile yanında getirdiği Lisa'nın kırmızı ayakkabısını patlama noktasına bıraktı. Yine üzerinde, "Uçmak için kanatlara ihtiyacın yok" yazılı Lisa'nın fotoğrafı da patlama noktasına konuldu. 

'Barış taleplerimizi dile getireceğiz'

Patlamada yaşamını yitirenlerin aileleri adına konuşan Hayati Kurul, HDP'nin bombalı saldırıyı seçim barajıyla boşa çıkardığını belirterek, HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile iradelerine yönelik saldırı gerçekleştirildiğini kaydetti. 

Baluken: Kutsal talepler bombalarla kaldırılmak istendi

İdris Baluken ise 5 Haziran bombalı saldırısının halkların ortak geleceğine yönelik olduğunu belirterek, katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerini okuyarak andı. Yaşamını yitirenlerin halkların birlikte yaşama umudu için İstasyon Meydanı'nda bir araya geldiğini, Amed halkının ülkede birlikte yaşamın parlamentoda demokratik siyaset ile sağlanabileceği mesajını verdiğini söyleyen Baluken, "Son derece onurlu ve kutsal talepler Saray ve AKP iktidarının sorumluluğunda olan bir takım karanlık yapıların devreye girdiği, bombalama eylemleri ile birlikte ortadan kaldırılmak istendi" dedi.

'Patlama bugünkü sürecin nedenini ortaya koyuyordu'

Diyarbakır'da patlayan bombaların, içerisinde bulunulan sürecin başlangıcı olduğunu kaydeden Baluken, şöyle konuştu: "Hükümet ve devlet tavrı savaş sürecinin neden bu aşamaya geldiğinin kanıtıdır. Bombalamadan hemen sonra, yaralıları almak üzere gelmesi gereken ambulanslar yerine TOMA ve coplu saldırılar yaşanan can pazarını insani bir özden uzak olarak değerlendirmek, AKP ve Saray iktidarının önümüzdeki süreçte neler yaşanacağını ortaya koyuyordu. Aynı saatlerde getirilen yayın yasağı ve soruşturma dosyasına konulan gizlilik kararı, patlamayı planlayanların olayı örtbas etmek üzere harekete geçtiklerini ispat ediyordu."

Konuşmaların ardından patlamada 5 kişinin yaşamını yitirdiği noktaya karanfiller bırakıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.