Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile şoförler anlaştı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile şoförler anlaştı

500 otobüs şoförünün, ücret ve sosyal hakları nedeniyle başlattıkları yolculardan ücret almama eylemi, görüşmelerin ardından uzlaşmayla sonlandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan yaklaşık 500 otobüs şoförü, ücretlerine zam yapılması, sosyal haklarının düzeltilmesi ve kesilen trafik cezaları ile kazalar konusundaki sıkıntıların aşılması talebiyle dün kent genelinde yolcuları ücretsiz taşıdı.

Yaşanan sorunun ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Genel-İş Sendikası ve işçi temsilcileriyle yapılan görüşmeler sonucunda anlaşma sağlanarak, işçiler işlerin başına geçti.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necati Pirinççioğlu tarafından yapılan yazılı açıklamada sendika ve işçi temsilcileriyle yapılan görüşmeler neticesinde uzlaşma sağlandığı, otobüs şoförlerinin sabah 06.00 itibariyle görevlerinin başında, halka toplu taşıma hizmet sunmaya devam ettiği duyuruldu. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'nda çalışan 500 otobüs şoförümüz, Genel-İş Sendikası'nda örgütlü ve toplu sözleşme doğrultusunda ücretlerine her yıl uzlaşılan oranda arttırıma gidilmektedir. Her otobüs şoförümüzün maaşları asgari ücretin yüzde 53'ten fazladır. Artı yol, yemek, mesai, çocuk yardımı gibi sosyal haklarla her otobüs şoförümüz yaklaşık 2 bin 400 TL maaş almaktadır. Hizmet alımı yöntemiyle istihdam edilen otobüs şoförlerimizle, bu yıl sendikaları ve işçi temsilcileriyle yapılan görüşmede 3 yıllığına anlaşma sağlanmıştır. 2016 yılı maaş zam oranıyla ilgili uzlaşma sağlanmış, 2017 ve 2018 yılı için asgari ücrete yapılan zammın maaşlarına yüzde 53 oranında yansıtılması kararlaştırılmıştır.

Otobüs şoförlerimiz, 2017-2018 yılında hükümetin asgari ücrete zam yapmayacağını öngörerek, belediyemizden 2017-2018 için zam oranı talep etmiş, ayrıca çalışma sırasında trafik kurallarına uymamaktan kaynaklanan trafik cezalarının belediye tarafından ödenmesini istemiştir. Ancak kaza şoförden kaynaklandığı taktirde sorumlu şoför olacak. Yine hükümetin olası asgari ücret zammı yapmadığı taktirde belediyemiz işçileri mağdur etmeyecek ve gerekli görülen zam yapılacağını söyledik.

Belediyemizde otobüs şoförlerimizin bu talebi üzerine sendika ve işçi temsilcileriyle görüşme halindeyken bu eylem gerçekleştirilmiştir.

Yapılan görüşme sonucunda, hükümetin asgari ücrete zam yapmaması halinde şoförlerimizin mağdur edilmeyeceği konusunda uzlaşmaya varılmıştır. Bugün sabah 06.00 itibariyle işçilerimiz görevlerinin başında halka ücretli toplu taşıma hizmet sunmaya devam etmektedir." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.