DİSK'ten simit hesabına yanıt

DİSK'ten simit hesabına yanıt

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Başbakan Erdoğan'ın TBMM'deki bütçe konuşmasında asgari ücret sözlerine ilişkin sözleriyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

İSTANBUL  - Başbakan Erdoğan'ın TBMM'deki bütçe konuşmasında asgari ücretlilere ilişkin "5 kişilik bir aile, 3 öğün çay simit tüketse ayda 450 lira eder'' ifadelerine yanıt veren DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, "Başbakan simidin kaç lira olduğunu bilmiyor. 5 kişilik ailenin çay hariç sadece üç öğün simit parası, 450 lira değil ayda 630 lira tutmaktadır" dedi.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Başbakan Erdoğan'ın TBMM'deki bütçe konuşmasında asgari ücret sözlerine ilişkin sözleriyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Başbakan Erdoğan'ın yaptığı konuşmada asgari ücretliler için "tozpembe bir tablo" çizdiğini ifade eden Çerkezoğlu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) tarafından yapılan hesaplamalara göre, bu verilerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Çerkezoğlu, "Başbakan verilerin bir kısmını görürken bir kısmını görmezden gelmekte, bugün bir asgari ücretlinin birçok gıda maddesini 2003'e göre daha az tüketebildiğini söylememektedir. Başbakan Erdoğan bütçe görüşmelerinde asgari ücretlinin alabileceği gıda maddelerini sıralarken asgari ücrete göre hesap yapmaktadır. Ancak işçiler ücretlerini sadece beslenme ihtiyacı için kullanmamaktadır" diye belirtti. Çerkezoğlu, asgari ücretlilerin 2003 yılında gelirlerinin yüzde 40.6'sını gıdaya ayırabildiğini, 2012'de ise toplam tüketim harcamalarının yüzde 29'unu gıda harcamaları için yapabildiğine dikkat çekerek, asgari ücretlilerin barınma, ısınma ve ulaştırmaya daha fazla kaynak ayırmak durumunda kalmış olmalarını da bunun nedeni olduğunu söyledi.

'Başbakan Erdoğan simidi 1 TL zannetmektedir'

Başbakan'ın bütçe görüşmeleri sırasında "5 kişilik bir aile, üç öğün çay simit tüketse ayda 450 lira eder'' dediğini hatırlatan Çerkezoğlu, Başbakan'ın işçinin ücretinden yarısını gıdaya harcamasıyla "övündüğünü" belirterek, "Başbakan simidin kaç lira olduğunu bilmiyor; ancak bunun da ötesinde Başbakan Erdoğan simidi 1 TL zannetmektedir. Tüm çalışanlar bilir ki simit 1 lira 40 kuruştur. Buna göre, 5 kişilik ailenin çay hariç sadece 3 öğün simit parası, 450 lira değil ayda 630 lira tutmaktadır" ifadelerini kullandı. Asgari ücretin açlık sınırının bile altında olduğunu ve bunun "toplumsal bir cinayet" olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, "Tam da asgari ücret tespit sürecinde, 'asgari ücrette gerekeni yaptık' demek, asgari ücretin insanca yaşamaya yetmeyeceğini bile kabul edememek, sefalet dayatmasının devam edeceğini göstermektedir. DİSK, asgari ücretin insan onuruna yakışan bir düzeyde tespit edilmesi ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu orta oyununa son verilmesi için mücadeleye devam edecektir" diye kaydetti. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.