DİSK: Asgari ücret bin 700 lira olabilirdi

DİSK: Asgari ücret bin 700 lira olabilirdi

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı araştırma enstitüsüne göre asgari ücret milli gelir oranında artsaydı bugün bin 700 lira olacaktı.

Konfedarasyonun araştırma birimi DİSK-AR’ın bugün yayımladığı rapora göre asgari ücretli çalışanlar, Türkiye’nin ekonomik büyümesinden ve milli gelirinden pay alamadı.

Türkiye’de asgari ücretle çalışan bir işçi aylık net 1.000 lira kazanıyor.

7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde partilerin ilk kez vaatleri arasında yer verdiği asgari ücret, 1978’den beri artış eğrisi Türkiye’nin ekonomik kazanımlarına paralel ilerlememiş görünüyor.

"Asgari ücret bin 900 lira olmalı"

Rapora göre, asgari ücret 1999 yılına kadar ulaştığı düzeyi, iki kriz sırasında yeniden kaybetti ve bu seviyelere ancak 2004 yılında tekrar ulaştı.

Ancak raporda göre asgari ücret on yıldır “neredeyse yerinde saydı.”

Ayrıca ekonomi 36 yılda yaklaşık 4 kat, kişi başına milli gelir 2,4 kat büyürken, asgari ücret bu kazançlardan çok az pay alabildi.

Bu sırada hükümet de vaatleri arasında yer alan bin 300 liralık asgari ücreti hayata geçirmek için çalışmalara başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu bu çalışmalar çerçevesinde bugün de DİSK ile görüştü.

Ancak DİSK bin 300 liranın açlık sınırı altında olduğunu söyleyerek, asgari ücretin bin 900 lira olması gerektiğini savunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.