Diş sağlığı anne karnında başlıyor

Diş sağlığı anne karnında başlıyor

Yrd. Doç. Dr. Pınar Karataban, bebek dişleri hamileliğin 6. haftasından itibaren anne karnında oluşmaya başladığını ve bu nedenle hamilelik sürecinde annenin beslenme planın oldukça önemli olduğunu söyledi.

Çocuk diş sağlığının hamilelik sürecinde annenin beslenme eğitimi ile başladığını söyleyen İstanbul Aydın Üniversitesi Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Karataban, anne adaylarının kalsiyum, protein ve B grubu vitaminleri içeren besinler tüketmesi gerektiğini vurguladı. Bununla birlikte Karataban, doğacak bebeğin diş sağlığı için anne adayının da diş sağlığının hamilelik döneminde hatta hamilelik planlanırken diş hekimi kontrolünde olması gerektiğini belirtti.

“Yeni doğan bebeğin ağız temizliği günlük bakımının bir parçası olmalıdır” diyen Yrd. Doç. Dr. Karataban, “Bebeğin ilk dişleri 6 ay civarında sürmeye başlar. Diş temizliği ve bakımının da bu dönemde başlaması önemlidir. Bebeğin ilk dişleri steril bir gazlı bez parçası ya da temiz bir tülbent ile silinerek temizlenebilir. Bebeğin diş sayısı arttıkça yaşına uygun yumuşak kıllı bir diş fırçası ile önceleri macunsuz daha sonra eser miktarda, çocuk diş hekiminizin önereceği diş macunu ile fırçalanmaya devam edilmelidir” diye konuştu.

Dişlerin sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce olmak üzere günde en az iki kez dikkatli bir şekilde fırçalanması gerektiğine değinen Yrd. Doç. Dr. Karataban, “Gece dişler fırçalandıktan sonra atıştırmalık yiyecekler yenmemeli, su dışında içecek içilmemelidir. Gece boyunca beslenen bebeklerde dişlerin fırçalanması güç olacağından, ağızlarında süt ya da mama artığı kalmaması için biberon ya da emzirmeden sonra bir miktar su verilerek ağzın en azından su ile temizlenmesi sağlanmalı ve uyku dışındaki süreçte bebeğin günlük ağız bakımı aksatılmadan yapılmalıdır” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Karataban, çocuğun ilk 8-9 yıllık ağız ve diş sağlığından ailenin sorumlu olduğunu vurgulayarak, “Çocuk bu yaşa gelinceye kadar dişlerin fırçalanması ailenin yardımıyla olmalı, sonra sorumluluk yavaş yavaş çocuğun kendisine bırakılarak fırçalama sadece kontrol edilmelidir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.