Dink cinayetinden üç ay önce ‘koruyun’ yazısı gönderilmiş

Dink cinayetinden üç ay önce ‘koruyun’ yazısı gönderilmiş

Dink cinayetinde kamu görevlileriyle ilgili açılan davanın ek klasörlerinde, Hrant Dink’in öldürülmesinden sadece üç ay önce korunması için İstanbul’daki bütün emniyet birimlerine yazı gönderildiği ortaya çıktı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde kamu görevlileriyle ilgili açılan davanın ek klasörlerinde, Dink’in öldürülmesinden sadece üç ay önce korunması için İstanbul’daki bütün emniyet birimlerine yazı gönderildiği ortaya çıktı.

Agos’tan Uygar Gültekin’in haberine göre, İstanbul Emniyet Müdürü Yardımcılarından birinin imzasıyla ı Emniyet Komuta Kontrol Merkezi’nde gönderilen yazıda, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrop Mutafyan’ın koruma sağlanması için emniyete başvuruda bulunduğu ve bunun üzerine koruma tedbirleri alınması için gerekenlerin yapılması isteniyor.

12 Ekim 2006 tarihli azıda şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan tarafından Valilik Makamına hitaben verilen 11 Ekim 2006 tarihli yazıda, gayet gergin olan siyasi ve sosyal ortamın göz önünde bulundurularak Türkiye Ermenileri toplumuna ait tüm okulların, hastanelerin, kiliselerin ve diğer tüm kurumların güvenliğinin sağlanması talebinde bulunulmuştur. Fransa Meclisi’ne sunulan sözde Ermeni soykırımını inkar edenlere ceza verilmesi hususundaki teklifin 12 Ekim 2006 tarihinde Fransa Ermeni Meclisi Genel Kurulunda kabul edilmesi de göz önünde bulundurularak ekli listede isim ve adresleri yazılı Ermeni vatandaşlarımıza ait yerlerde daha önceden alınmış emniyet tedbirlerinin gözden geçirilerek emniyet tertip ve tedbirlerinin arttırılmasını, görevlilerin uyarılarak müteyakkız bulunmalarının sağlanması ile gelişmelerden Güvenlik Şube Müdürlüğüne bilgi verilerek herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini arz ve rica ederim”

Yazı,  İstihbarat Şubesi, Terörle Mücadele Şubesi, Koruma Şube Müdürlüğü, İstanbul Valiliği ve İstanbul’daki bütün ilçe emniyet müdürlüklerine gönderilmiş.

Gönderilen yazının ekinde yer alan Ermeni toplumuna ait kurumlar listesinde, bütün kiliseler, dernekler ve hastanelerin yanı sıra Agos Gazetesi de bulunuyor.

Emniyet tarafından gönderilen yazının ardından Agos Gazetesi’nde hiçbir koruma tedbiri alınmamış ve Hrant Dink, yazıdan üç ay sonra gazetesinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetmişti.

Gizli yönetmelik ortaya çıktı

Emniyet teşkilatının koruma verilmesi konusunda uyguladığı gizli yönetmelik de Dink cinayeti davası dosyasına girdi.

Yönetmelik, Emniyet’in kimleri nasıl koruyacağı konusunda açık hükümler içeriyor.

Yönetmeliğin 11. Maddesinde hayatı ciddi tehdit altında olanların talebi aranmaksızın koruma altına alınması gerektiği belirtiliyor.

Ayrıca yönetmelikte acil korunması gereken kişilerle ilgili koruma talepleri değerlendirilene kadar koruma verilmesi gerektiği belirtiliyor.

Yönetmeliğin yanı sıra bazı gazeteci ve yazarlara nasıl koruma sağlandığına dair örnekler de ayrıntılarıyla dosyada yer aldı. Örneklerde, bazı gazeteci ve yazarlara, kendi talepleri olmaksızın, MİT Bölge Başkanlığı,  Terörle Mücadele Şubesi ve İstihbarat Şubesi’nin yazıları üzerine İl Koordinasyon Kurullarının kararıyla koruma verildiği görülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.