Dink cinayeti davasında Zenit ile Mumcu tahliye edildi

Dink cinayeti davasında Zenit ile Mumcu tahliye edildi

Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin birleştirilen davaların ilk duruşmasında iki tahliye kararı çıktı, eski polisler Muhittin Zenit ile Özkan Mumcu tahliye edildi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin birleşen iki davanın ilk duruşması yapıldı.

Üç gün sürecek duruşmaların ilk gününde, istihbaratın eski üst düzey isimleri, Yasin Hayal ile aynı sanık sandalyesine oturdu.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, sanıklardan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç mazeret bildirerek katılmadı. Tetikçi Ogün Samast da duruşmaya getirilmedi.

Ancak kamu görevlilerinden Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Celalettin Cerrah, Reşat Altay ve Sabri Uzun duruşma salonundaydı.

Duruşmaya, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Muhittin Zenit’in ifadeleri damgasını vurdu.

İstihbaratçıdan çarpıcı bilgiler: Göz yumduk

Tahliye talebinde bulunmak için söz alan Zenit çarpıcı bilgiler verdi.

Muhittin Zenit, Hrant Dink’in Yasin Hayal tarafından öldürüleceğini cinayetten 11 ay önce raporlarında bildirdiğini anlattı, cinayetle ilgili devleti işaret etti.

İstihbaratçı Zenit, “Kişisel olarak söylemiyorum ama devlet olarak bir insanın ölmesine göz yumduk” dedi.

Dink cinayetinden hemen sonra Erhan Tuncel’le yaptığı ve dava dosyasına giren telefon konuşmalarından bahseden Zenit, şunları söyledi:

“Düşündüğü çocuk neydi diyorum. Israrla bilgi almak istiyorum. İstihbarat taktik ve yöntemlerle bilgi almaya çalışıyorum. Devlet olarak göz yumduk. Telefon görüşmesini medyaya pazarlayan, kusurları örtmek için algı operasyonu yapanlar, devlet ahlakından yoksundur. Telefon kaydını gerçek, suçlular bulunmasın diye medyaya pazarladılar.  Bu görüşmeleri sızdıranlar, dikkati bu yöne çektiler. Herkes buraya bakarken gerçek suçlular gitti. Devlet olarak göz göre göre bu adamın ölümüne göz yumduk. Benim vicdanım rahat. Yapmam gereken her şeyi yaptım.”

İki tahliye

Bu ifadelerinin ardından tahliye talebinde bulunan Zenit’e mahkeme heyeti olumlu yanıt verdi, Zenit ile o dönem komiser yardımcısı olan Özkan Mumcu tahliye edildi.

“Reddi hakim” talebi

Duruşmada, sanıklar, yargılamanın siyasi bir davaya dönüştüğünü savunarak, “reddi hakim” talebinde bulundu.

Tutuklu sanıklardan İstanbul Emniyet İstihbarat Dairesi Eski Başkanı Ali Fuat Yılmazer’in avukatı Hüseyin Ataol da müvekkilliyle geçmiş dönemde tartışma yaşayan heyetin tarafsız davranamayacağını ileri sürerek “reddi hakim” talep etti.

Sonraki duruşma 24-26 Mayıs arasında

Tutuklu sanıkların “reddi hakim” talebi nedeniyle dava üst mahkemeye gönderildi.

Bir sonraki duruşma 24-25-26 Mayıs tarihlerinde görülecek.

Birleşen dava

Hrant Dink cinayetinde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Eski Başkanı Ramazan Akyürek, İstanbul İstihbarat Şubesi Eski Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, “kamu görevlilerinin ihmali olduğu” iddiasına ilişkin açılan davada yargılanıyordu.

İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ana davada ise tetikçi Ogün Samast ve Erhan Tuncel’in de aralarında bulunduğu sanıklar yer alıyordu.

Yargıtay, 26 sanık hakkında açılan davanın “örgütlü suç” olduğu gerekçesiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine ve iki davanın birleştirilmesine karar vermişti. (imc)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.