'Dilimdeki Kesik'

'Dilimdeki Kesik'

"Dilimdeki Kesik" adını verdikleri sahne gösterisi ile bir araya gelen Sanatçı İlkay Akaya ve Yazar Cezmi Ersöz, kendi kişisel tarihlerinden yola çıkarak Türkiye'nin toplumsal ve siyasal olaylarını şiirler ve şarkılarla Ankara, Bursa ve İstanbul'da sahney

İSTANBUL - Vicdanlara seslenecek olan ikilinin gösterilerinden elde edilen gelirle Hakkâri'de bir uzman çavuşun kurşunu ile yaşamını yitiren 15 yaşındaki Enver Turan adına park yapılacak.

Toplumdaki tezatlıkları gördüğümüz, kendimizi bir başkasının gözüyle yeniden keşfettiğimiz, yaşanan acılara tanıklık ettiğimiz, yeniden var olduğumuz, var ettiğimiz, ruhani anlatımlardan biride sanat ve sanatçılar. Tıpkı "Dilimdeki Kesik" adını verdikleri sahne gösterisi ile bir araya gelen Sanatçı İlkay Akaya ve Yazar Cezmi Ersöz'ün yapmayı planladıkları gibi. Kendi kişisel tarihlerinden yola çıkarak Türkiye'nin toplumsal ve siyasal olaylarını şiirler ve şarkılarla sahneye taşıyan ikili, sahne gösterilerinin, Türkiye'nin şuan içinde bulunduğu çatışmasızlık ortamının barışa evrilmesine katkısı olacağına inanıyor. Çünkü İlkay Akkaya göre, barışın en önemli araçlarından biri halkların toplumlarının birbirlerini yaralarını görmeleri, anlamaları ve tanımaları. Cezmi Ersöz ise sahne gösterilerini izleyenlerin vicdanlarının harekete geçirileceğine inanıyor.

'Acılarınıza tanığız'

"Kürt halkının çektiği acılar ekranlardan batıya ulaşmıyor" diyerek yaygın medyayı da eleştiren Ersöz, "Manipüle eden medya nedeni ile batıda yaşayanlar, Kürt illerinde yaşanan acıların farkında bile değil. Batıda ulusal basın tarafından yönlendiriyorlar algıları çarpıtılmış. Biz vicdanları harekete geçirmek istiyoruz bunlar yaşandı demek istiyoruz bunları anlatmak gerekiyor. Vicdanımız var doğuda acılar çektiğinizi biliyoruz Kürt halkın en büyük acılarından biri 'bizim acılarımızı görmüyoruz duymuyorsunuz, anlamıyorsunuz' diyorlar bununla ilgili. Biz demek istiyoruz ki evet acılarınızı gördük duyduk anlatacağız" sözleriyle 'Dilimizdeki Kesik'i tarif ediyor.

F tiplerinden işkencelere uzanan bir sahne gösterisi

Yazılan yalan ve eksik tarihi sahnede sansürsüz olarak anlattıklarını ifade eden Ersöz, seyircilerin de kendilerine zaman zaman kendi yaşamış oldukları tanıklıklar ile katkıda bulunduklarını anlatıyor. Ersöz, afişler de "Görülmemiş" yazısının yer almasını ise "Cezaevine gönderilen mektuplar okunur okunduktan sonra görülmüş yazılır insanlar duygularını açıkça yazamaz bizim buradan kastımız, insanlar bu kez cezaevinden bize yazmışlar gibi algıladık. Ölüm oruçlarından tutun da cezaevinde yaşanan işkence olaylarına, aşklara, ayrılıklara, sevdalara, F tiplerinde yaşananlara kadar uzanan bir sahne gösterisi aslında ortaya koyduğumuz" diye anlattı.

'Yaralarımızı göstermeden tedavi edemeyiz'

Yıllardır tanık oldukları yaşadıklarını anlatacaklarını kaydeden Akkaya da yolculuğun aslında kendi kişisel tarihlerinde bir yolculuk olacağını söyledi. Hüznün çok fazla olduğu anlatımda zaman zaman çok komik ve olaylarında yer aldığını ve bu anlamda yaşamın ta kendisi olduğunu belirten Akkaya'a sergileyecekleri performansı bir terapi olarak görüyor. Barışın en önemli araçlarından biri halkların toplumlarının birbirlerini yaralarını görmeleri, anlamaları ve tanımaları olduğunu kaydeden Akkaya, yıllardır Türkiye'de yaşanan savaşın çözüme kavuşması için gerçek bir barışın gerekli olduğunu vurguladı. "Barış denince biz, iki savaş arasında silahların sustuğu anı anlıyoruz. Oysa barış silahlara lüzum kalmadığı andır" diyerek, çatışmasızlık dönemindeki sessizliği eleştiren Akkaya, "Bu bizim için terapi sürece olacak. Yaralarımızı birbirimize göstermeden barışa gidemeyiz. Savaşın yarattığı acıları bilmeyen çok insan var. Biz bir ucuyla bir şeyler anlatırsak en azından bu eylemsizlik sürecine katkı sunmuş oluruz" diye konuştu.

'Projenin geliri Enver Turan çocuk parkına aktarılacak'

Akkaya ve Ersöz'ün sahne performansını 15 Ocak'ta Aknara'da ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonu 'nda, 20 Ocak'ta Bursa'da Tayyare Kültür Merkezi'nde ve 30 Ocak'ta İstanbul Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde izlemek mümkün. kili konserlerden elde ettikleri gelirlerin büyük bir kısmını Hakkari'de 100 metrekarelik alanda yaptırdıkları ve adını bir uzman çavuşun silahından çıkan kurşunla öldürülen 15 yaşındaki Enver Turan'ın adı verileceği parka aktarılacak. İkili sahne gösterilerini Mart ayında Kürt illerinde ardından da Almanya, Erbil ve Süleymaniye olmak üzere yurt dışına da taşıyacak. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum