'Dicle Vadisi'ne sahip çıkacağız'

'Dicle Vadisi'ne sahip çıkacağız'

DTK Ekoloji Komisyonu, Dicle Vadisi'nin yapılaşmaya açılmasına dönük karara tepki göstererek, Amed'deki değerli toprakların kapitalist modernitenin uygulayıcıları olan kurum ve kuruluşlar tarafından rantçı ve iktidarcı anlayışlara peşkeş çekmek istediğini

DİYARBAKIR -  Dicle Vadisinin  tarım arazilerinin yapılaşmaya açılmasını sağlayan rekreasyon kararı ile bir yenisinin eklendiğine vurgu yapan DTK Ekoloji Komisyonu, Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri'nin Amed  kentinin  kurulduğu günden itibaren (M.Ö.6000 ) Dicle Nehri kıyısından Kale ile Dicle Nehri alanında bereketli alüvyonların yığıldığı topraklarda yer  aldığını ve kentin  besin kaynağı  olan çok önemli  bir yeşil kuşağı kapsadığını belirtti. Binlerce yıldır Amed’in  besin deposu durumunda olan Dicle  Vadisi ve Hevsel Bahçeleri'nin yüzlerce canlı çeşidine yaşam  alanı oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu değerli toprakların kapitalist modernitenin uygulayıcıları olan kurum ve kuruluşların almış olduğu  kararla  rantçılara  ve iktidarcı  anlayışlara  peşkeş çekilmek istendiği ifade edildi.

'AMED KÖKENİNDEN KOPARTILACAK!'

Açıklamada, "Binlerce yıldır bu bölgede yaşayan insanların bu uygulamalarla  ekonomik  anlamda  bağımlı  hale getirilmek istenmekte, aynı zamanda  tarihinden  ve toplumsal  değerlerinden kopartılıp  toplumsal hafızalarımız ve kültür mirasımız  yok edilmek istenmektedir. Temelini iktidara anlayışlara dayandırılan bu anlayış  insanları doğadan kopartıp  beton yığınlarına hapsetmekte, doğayla beraber öncelikle  kadın ve genelde toplumu yaşamdan koparıp  esaret altına almaktadır. Bizce her yönüyle  bir doğa  kırımı olan bu kararın sonucunda vadinin yapı  rezerv alanı almasıyla Amed kenti  tarihi değerini yitirip kökeninden kopartılacaktır" denildi.

'KOMÜNAL DEĞERLERİ YOK EDECEK BU KARARIN KARŞISINDAYIZ'

DTK Ekoloji Komisyonu, "Dicle Nehriyle yaşamın ve dirilişin, surlarıyla direnişin sembolü olmuş kentin yaşamı ve geleceği olan Dicle Vadisinin yapılaşmaya açılmasına karşı olduğumuzu belirtiyoruz" derken, Dicle Vadisinde   yaşayan canlıların ekosisteminin bozulacağı, komünal  değerlerin giderek  yok edileceği anlamına gelen bu kararın karşısında olduğunu duyurdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum