Dicle: Tarihi adımlar atabilmenin arifesindeyiz

Dicle: Tarihi adımlar atabilmenin arifesindeyiz

DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, 17 Aralık'ta İmralı'da yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını ancak hükümet ve KCK ile yapılacak görüşmelerden sonra açıklayabileceklerini belirterek, " tarihi adımlar atabilmenin arifesindeyiz " dedi.

DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, 17 Aralık'ta İmralı'da yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını ancak hükümet ve KCK ile yapılacak görüşmelerden sonra açıklayabileceklerini belirterek, "Sayın Öcalan deyimidir; '5-6 senedir burada sürdürdüğümüz diyalog bugün bir müzakere taslağı üzerinde anlaşmaya kadar ulaştırabilmiş durumdayız' diyor. Yani hükümetle devlet heyetleriyle sürdürülen görüşmeler bugün belki de 200 yıldır bu topraklarda çok acılar yaşatan Kürt ve diğer bütün sorunların çözümü yönünde tarihi adımlar atabilmenin arifesindeyiz diyor" dedi.

Demokratik İslam Konferansı (DİK) tarafından Cegerxwin Gençlik ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Ortadoğu'da Barış ve İslam" konulu panelde konuşan DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, Demokratik İslam Konferansı'nın etnik ve inançsal açıdan bir çok çeşitliliği barındıran bir örgütlenme olduğunu ve Kuzey Kürdistan'da yaşayan her halkın ve inancın öz iradesini ortaya çıkarmak için kurulduğunu kaydetti. Bu amaçla inşa sürecinin devam ettiğini belirten Dicle, konuşmasına 17 Aralık'ta PKK Lideri Abdullah Öcalan'la yaptıkları görüşmeden söz ederek, Öcalan'ın selamlarını iletti. 17 Aralık'taki görüşmenin basının deyimiyle "gizli" olduğunu, bu görüşmenin ayrıntılarını ancak hükümet ve KCK ile yapılacak görüşmelerden sonra açıklayabileceklerini belirten Dicle, şunları aktardı: "Gerek Sayın Öcalan gerek KCK birimleri gerekse DTK olarak aslında şeffaflıktan yanayız. Yani tümünün orada ne konuşulduğu ne karalar alındığını sizlere sunmaktan yanayız, ancak gelin görün ki bir de bunun ikinci bir tarafı var hükümet tarafı biraz daha olgunlaşıncaya kadar bu konularda hassas olmamızı istedikleri için biz de o hassasiyetlere dikkat etmek zorundayız."

Bir müjde vereceğini belirten Dicle, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Sayın Öcalan deyimidir; '5-6 senedir burada sürdürdüğümüz diyalog bugün bir müzakere taslağı üzerinde anlaşmaya kadar ulaştırabilmiş durumdayız' diyor. Yani hükümetle devlet heyetleriyle sürdürülen görüşmeler bugün belki de 200 yıldır bu topraklarda çok acılar yaşatan Kürt ve diğer bütün sorunların çözümü yönünde tarihi adımlar atabilmenin arifesindeyiz diyor. Bu nedenle geldiğimiz süreç gerçekten hem panelde tartışacağımız konular açısından hem de genel olarak Türkiye barışı açısından önemli bir aşamadır umarız ve dua ederiz ki bu süreç akli selimin galip geldiği ve buradan başlayan müzakereler yoluyla varılacak bir barışın tüm Ortadoğu'da İslam alemine, Ortadoğu'da yaşayan herkese bütün halklara ve inançlara barış getirmesini umuyorum. Taslağı inceleyen bir kardeşiniz olarak söyleyeyim."

'Öcalan tüm ezilenlerin sözcüsü konumundadır'

Öcalan'ın konumunun Türkiye'deki tüm demokrasi sorularının mağdurların, ezilmişlerin sözcülüğü konumunda olduğunu dile getiren Dicle, "Yani sadece orada yürütülecek müzakerenin Kürt halkının yıllardır dile getirdiği taleplerini öne çıkaran bir müzakere süreci olmayacağını Türkiye'nin bütün sorunlarına Türkiye'de yaşayan bütün halk ve inançların sorunlarına el atan ve orada çözüme varmayı hedefleyen bir pozisyonda olacağını belirtmiştir. Yani müzakere edilen konu bir demokrasi programıdır. Türkiye'nin nasıl demokratikleşeceğini iç barışın nasıl sağlanacağı var olan ve bundan sonra da var olacak sorunları şiddete başvurmadan barışçı yollarla siyasi yollardan nasıl çözülebileceğinin alt yapısını oluşturmaya yasal ve anayasal güvencelerini hazırlamaya dönük bir süreçtir. Umarız ve Allah niyaz ederiz ki bu süreç başarıyla noktalanır ve sizlere değerli heyetinize panelistlere bu müjdeyi vermek bunu duyurmak inşallah yüz akıyla da önümüzdeki günlerde hepimizin önüne gelen bir müjde olur" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.