Demirtaş'tan darbecilere tepki, hükümete çağrı

Demirtaş'tan darbecilere tepki, hükümete çağrı

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, “Darbeciler demokrasi getirmek değil, mevcut antidemokratik sistemin başına geçmek istediler” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Diyarbakır il binasında darbe girişimine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Demirtaş, Ankara'daki Meclis toplantısına uçuş nedeniyle katılamadıklarını söyledi.

Dün gece ordu içerisinde bir girişimin başladığını ve halen kontrol altına alınmadığını dile getiren Demirtaş, darbe ve darbecilere karşı parti olarak net bir tavırlarının olduğunu kaydetti. Darbenin başladığı andan itibaren HDP'nin demokratik ilkelere bağlı kaldığını ifade eden Demirtaş, HDP olarak darbeyi sert bir şekilde kınadıklarını hatırlattı.

Demirtaş, "Darbenin meşru savunması olamaz. Darbe ortak kararlılık sayesinde başarıya ulaşmamıştır. Demokrasi anlayışına hiçbir darbe katkı da sağlamasını beklemek saflık olur. Bizler darbe zihniyetine karşı siyasi tarihimiz boyunca karşı durmuştur. Bu darbe girişimi halkın nezdinde ve siyasi alanda hayat bulmamıştır. Darbe girişiminde bulunan klik tarafından ne kadar büyük hata içerisinde olunduğunun farkına varması noktasında önem taşıyor. Darbe girişimi ilk dakikalardan itibaren boşa çıkarılmıştır" dedi. 

'Türkiye'nin önüne iki fırsat çıkmıştır'

Demirtaş'ın konuşmasının satır başları şöyle: 

"7 Haziran seçimleri sonrası ülke içerisinde güçlü bir demokrasi ihtiyacının açığa çıktı. Aradan geçen 1 yıl ortaya çıkan sivil darbeydi ve bu darbe ortadan kalkmamıştır. Darbe kliğine karşı yeni bir darbe kliği harekete geçmiştir. Bu darbe ortamına zemin sunan hastalıklı zihinleri görüp ortak hareket etmektir. Türkiye'nin önüne iki fırsat çıkmıştır. 7 Haziran'da ortaya çıkan fırsatı Türkiye iyi değerlendirememiştir. Milliyetçi ve ırkçı yaklaşımla bir savaş bloğu alanında ikiye ayrılmıştır. Bu darbe girişimi bir kez daha Türkiye'nin 7 Haziran'da kaçırılan fırsatı bir kez daha değerlendirmesine yol açmıştır. Verilecek kararlar şu dakikadan itibaren önemlidir. Türkiye darbe ihtimallerinden ve tehditlerden kurtulmuştur demek için atılacak adımlar bulunuyor. Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'nın yapacağı açıklamalarla ortaya çıkacaktır." 

'AKP geçmişe bakarak hareket etmeli'

"Bu yol son derece samimi ve cesur bir rotaya girilmesi gerekir. Kutuplaştırmaya son verecek bir politikaya acilen ihtiyaç vardır. Dayatmacı ve tek adam sistemi esas alan politikalara son verilmelidir ve ortak akılla demokratik ortam mesajı verilmelidir. Demokrasi cephesi ve bloğunun ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Darbeciler demokrasi getirmek için değil devlet yapılanmasının başına geçmek için savaşa girmişlerdir. Çok daha fazla demokrasi mücadelesine ihtiyacımız vardır. Demokrasi mücadelesi yürütenlere çağrımızdır. Demokrasiyi daha fazla sahiplenin. Birinci yol yerine ikinci yol olan 7 Haziran yolunda ısrar edilirse, bu ülkede yeni tehlikeler anlamına gelecektir. AKP'nin ve sarayın nasıl harekete edeceğini geçmişine bakarak tahmin edebiliriz. Ancak paranoyak tutumlardan kurtulmak gerektiği için açıklama yapıyoruz. "

'Kendi topraklarımızda özgür yaşamak istiyoruz'

"Bizleri darbecilerle iş biriliği yapanlar olarak ele alan kirli zihniyet ve dil terk edilmelidir. Kimin darbecilerden kimin halktan yana olduğu dün açığa çıkmıştır. Bu ülkeye zarar vermekten vazgeçilmelidir. Kendi topraklarımızda özgür, eşit yaşamak istiyoruz. Her koşulda Saray ve AKP iktidarı ister 1'nci yolu ister 2'nci yolu seçsin, asıl sorumluluk halktadır. Halkın gücü arkasında değilse bir şey yapamazlar. Demokrasi sokaktadır. Bugüne kadar yaptığımız sokak çağrılarımızı vatan hainleri olarak niteleyenler dün aynı duruma sarıldı. Halkımıza sonuna kadar güvendik, şimdi de güvenmeye devam edeceğiz. Darbelere karşı halkı yok sayanlara karşı sokakta direnmek meşrudur. Bu durum dün gece yeniden teyit edilmiştir"

Mücadele etmeye devam edeceğiz

Aydınlık geleceğe inanlar, biz kendi geleceğimizi kendimiz yaratmazsak, DAİŞ zihniyeti bunu fırsat bilerek kendi iktidarını kurmak için adım adım ilerleyecektir. Darbecilere karşı darbe yapmaya kalkanlar halkın karşısında yenilmeye mahkumdurlar. HDP olarak hiçbir darbeyi savunmadığımızı söyledik, ispatladık ve ortaya koyduk. Demokrasi isteyenlerin birlikte hareket etmesi halinde ülke kurtulacaktır. Dünden bu yana yaşamını yitirenler rahmet diliyor yaralılara acil şifalar diliyorum. Parlamento şu an pay bas edilmiş olabilir ancak bu parlamentonun işlevsiz kalacağı anlamına gelmeyecektir. Bizler o parlamentoda halkımızın desteğini alarak mücadele etmeye devam edeceğiz. 

'Öcalan nelerin olabileceğini tahmin eden liderdi'

Yapılan açıklamanın ardından gazetecilerin 17 yıldır İmralı Adası'nda kalan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın durumunu sorması üzerine Demirtaş, şunları söyledi: "Arkadaşlarımız bugün parlamentoda bakanlar kurulu ve başbakanın katılımıyla yapılacak olan toplantıda gerekli görüşmeleri yapacaklar. Bildiğimiz kadarıyla orada herhangi bir sıkıntı yok. Ama 17 yıldır tecrit ortamında Sayın Öcalan orda tutuluyor ve ne ilginçtir ki Türkiye'de olup bitenleri herkesten önce okuyabilen o tecrit koşullarına rağmen bölgedeki ve Ortadoğu'daki tek siyasi liderdir. Yıllardır bu uyarıyı yapıyor. 'Çözüm süreci biterse darbe mekaniğini devreye sokacaklar. Türkiye'de darbe yapmaya çalışacaklar. Çözüm süreci darbenin önünde bir engeldir' diyordu. Bunları herkes görüşme notlarından okuyabilir. Yıllardır bunları söyleyip bu uyarıyı yapıyordu. Kendisi bir kahin değildir. Fal bakarak bunları söylemiyor. Aynı zamanda Ortadoğu uzmanıdır da ve Suriye'de neler olabileceğini ilk ve en doğru tahmin eden kişiydi. Türkiye'de de ilk ve en doğru tahmin eden kişiydi. Öyle bir insanın Türkiye'de barışa katkı sunabilecek bir insanın bu koşullarda tecrit altında tutulması ve siyaset dışı bırakılması sadece bizlerin değil bütün Türkiye'nin aleyhine ve zararınadır diye düşünüyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.