Demirtaş: Newroz'u Kawa'nın çocukları gibi karşılayacağız

Demirtaş: Newroz'u Kawa'nın çocukları gibi karşılayacağız

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Newroz'un yeni bir umut olduğuna vurgu yaparak, "Newroz'u bir yas havasıyla karşılamayacağız. Kawa'nın karşısında Dehak'ın yenildiği gibi. Kawa'nın çocukları gibi karşılayacağız" dedi.

Bu yıl "Direnerek kazanacağız" şiarı ile kutlanacak Newroz'a ilişkin DTK, HDP, DBP, KJA ve HDK eşbaşkanları DTK binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk konuşan DTK Eş Başkanı Selma Irmak, halkların değeri olan Newroz'un Kürt halkı için zulme, köleliğe karşı diriliş anlamına geldiğine vurgu yaparak, " Newroz, barış ve özgürlükle tanınıyor. Kış bitiyor bahar başlıyor. Güzel bir bahar başlıyor. Zor süreçlerden, zor bir kıştan geçtik. Newroz'la beraber güçlü günlerin bizi beklemesini diliyoruz. Kürdistan'da direnişin bayramı Newroz'dur. Zulme, köleliğe karşı bir direniştir Newroz" dedi. 

'Direşin ve özgürlük Newroz'u olacak'

Kürt halkının köleliğe karşı eşit bir yaşam istediğini ve baskıya karşı asla boyun eğmediğini söyleyen Irmak, Kürt illerinde son 3 ay içinde yaşananları hatırlatarak, "Bu yıl da zor süreçlerden geçtik. Devlet güçleri her şekilde Kürdistan'da vahşet uygulandı. Cenazelerimiz yakıldı, kadınların bedenleri teşhir edildi. Köylerimiz, mahallerimiz yıkıldı. Tüm bunlara rağmen halkımız direnişten vazgeçmedi, evini yurdunu terk etmedi. Huzurdan, barıştan daha güzel bir şey yoktur. Bir insan bile zarar görmesin. Bunun için çabalıyoruz. Bu Newroz da adı gibi direniş ve özgürlük Newroz'u olsun istiyoruz. Her şehirde Newroz'umuzu kutlayacağız. İçimizde yaralar var ama büyük bir direniş ve coşkuyla zulme karşı durabiliriz. Newroz'u da bu duygularla karşılayacağız ve kutlayacağız" diye konuştu. 

'Amed'in coşkusu Cizre'ye taşınacak'

21 Mart'ta Diyarbakır'ın Newroz'u karşılayacağını dile getiren Irmak, kutlamaya katılacak konukların davet edildiğini dile getirerek, "22 Mart'ta da herkesin Cizre'ye akmasını istiyoruz. Amed'in coşkusunu Cizre'ye taşımak istiyoruz. Herkesin Cizre'ye akmasını istiyoruz. Cizre'de direnişi karşılayacak bir Newroz karşılamak istiyoruz. Kan yerine çiçek açacak bir barış istiyoruz" ifadesinde bulundu.

i-1-20160309131910.jpg

Ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Newroz'un ruhuna inanan herkesin Newroz'unu kutlayarak konuşmasına başladı. 

Demirtaş'ın konuşması şöyle: 

"Özellikle 90'lı yıllarda her yıl baskı ve zulümle karşıladık. 2000'den bu yana ise izin alan kitlesel Newroz'ları karşıladık. Son 3 yıldır 2013 yılında okunan Öcalan mektupları Kürt halkı ve Ortadoğu'da savaşın bitmesi için yeni bir umut yaratmıştır. Son üç Newroz'u bu umutla karşıladık. Dünyanın her yerinden insanlar Diyarbakır alanına akmış ve tarihe tanıklık etmişti. Ne yazık ki o süreçler değerlendirilemedi. Kanın aktığı barışın bozulduğu bir dönemde Newroz'u karşılıyoruz. Geçen yıllar değerlendirilseydi bambaşka bir Türkiye ve Ortadoğu'yu karşılardık. İnsanlarımızın cenazelerini karşılamak yerine bu cennet gibi ülkemizi barış adasına çevirecektik. Ama ne yazık ki bunu değerlendiremedik. Hükümet özeleştiri yerine saldırarak bu süreci bu hale getirdi. 

'Newroz'u Kawa'nın çocukları gibi karşılayacağız'

Hükümet halklarıyla, Türkü, Kürdüyle kabul etseydi 2016 da barışı karşılayan bir Newroz olurdu. Hükümet programını dayatan AKP ihtiyacıdır, halkın değildir. Partiler halkın ihtiyaçları için çıkarlarını feda ederler. Ancak AKP buna karşı kendi çıkarlarını, devleti eline alarak büyük bir çıkmaza sürükledi Türkiye'yi, Newroz yeni bir umut olarak kapımıza dayadı. Newroz'u bir yas havasıyla karşılamayacağız. Kawa'nın karşısında Dehak'ın yenildiği gibi. Kawa'nın çocukları gibi karşılayacağız. Yeni bir yolu açmanın başlangıcıdır Newroz. 'Direnerek kazanacağız' şiarıyla Newroz'u karşılıyoruz. 
'Duyarlı yaklaşmalarını bekliyoruz'

Newroz kutlama alanları için izin başvurularımız oldu. Şu ana kadar bir sorunla karşılaşmadık. Valilik ve hükümet kutlama yapılacak alanlara duyarlı yaklaşmasını bekliyoruz.

'Newroz'da bütün dostlarımızı bekliyoruz'

Halkımız en büyük kalabalık haliyle karşılamalı. En coşkulu şekilde karşılamalı. Adeta bayrama gider gibi karşılanmalı Newroz. O gün o meydanda taziye değil özgürlük hayalimizi haykıracağız alanlarda. Bu yıl Cizre ve Silopi'de dayatılan yıkama karşı 22 Mart'ta Cizre'de yapacağız. 17'sinde başlayacak 22'sinde bitecek. Her kent ilçen programını iki günde hazırlamak mümkün değil. Günlere yayılmış olması bize de kolaylık sağlıyor. Avrupa'dan ve birçok yerden siyasetçi, sanatçı davet edildi. Rojava, Rojhılat'tan her siyasi parti davet edildi. Newroz'da bütün dostlarımızı bekliyoruz. Amed Newroz'unda büyük bir katılım bekliyoruz. Çözüm ve barış adına ortaya konulan çizginin bu yılkı Newroz'la yakalanacağını umut ediyoruz. Bunu büyük katılımlarla başarabiliriz. 22'sinde Cizre'deki kutlamaya yüz binlerin katılımıyla herkesi çağırıyoruz. 

Bütün halkımızın, Arap, Fars, Türk halkının Newroz'unu kutluyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.