Demirtaş: İnsanlıktan çıkanlar vatandaşlıktan çıkarmakla tehdit ediyor

Demirtaş: İnsanlıktan çıkanlar vatandaşlıktan çıkarmakla tehdit ediyor

İstanbul'da İslami çevrelerle bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "İnsanlıktan çıkmış olanlar bizi vatandaşlıktan çıkarmakla tehdit ediyorlar. Biz kendilerini insanlığa davet ediyoruz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul’da çeşitli İslami örgüt ve çevrelerin temsilcileri ile bir araya geldi.

Demirtaş, Elit World Otel’de düzenlenen toplantı öncesi gündemdeki konulara ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Vatandaşlıktan çıkarılma

“Bu husus darbe dönemlerinde hayata geçirilmiş cunta uygulamalarıdır. Benzir uygulama aynı zamanda Hitler faşizmi döneminde gerçekleştirilmiş uygulamalardır. Vatandaşlıktan çıkarmanın koşulları öyle kolay değil. Bu vatan herkesin orta vatanıdır, böyle görecek herkes ve buna inanacak.

“Tek bir etnik kimliğin, tek bir ırkın vatanı değil. Irkçılık yaparak, ‘benden olmayan herkes vatanın hainidir, bu ülkenin vatandaşlığını taşıyamaz’ derse kendi eliyle toplumu paramparça eder.

“Asıl insanlıktan çıkmış olanlar, bizi vatandaşlıktan çıkarmakla tehdit ediyorlar. Biz kendilerini insanlığa davet ediyoruz. Çıktıkları insanlığa bir geri dönseler ülkede huzuru, barışı, güveni sağlamak daha mümkün olur.”

Sığınmacılar

“Savaşın sürdüğü yere gitsinler diye bir yaklaşım içeriside olamayız. Fakat Türkiye’de de bir hukuka kavuşturulmaları gerekiyor. Mülteci hukukundan faydalanamıyorlar, iltica edemiyorlar. Madem Türkiye’de yaşayacaklarsa demografik müdahalelere, etnik çatışmalara mezhep gerilimine de fırsat vermeyecek düzenlemeler yapmak gerekir.

“Evet, bu insanları bu topraklarda kalma hakkı var. Bizler kadar bu toprakların sahibi gibi görmek lazım, bir tehdit, tehlike olarak görmemiz lazım. Ama siz ısrarlar Maraş gibi bir yerde, Alevi katliamının daha travmasının atlatılamadığı bir yerde oradaki nüfusun birkaç katı mülteci oraya götürürseniz zaten bir güven oluşturmamış hükümet olarak oradaki insanları tedirgin edersiniz.

“Daha doğru düzenlemeler yapmak lazım ve mümkünse bu insanların vatandaşlık ve çalışma hakkı dahil Türkiye’nin her yerinde vatandaş olarak yaşamalarının önünü açmak lazım. Öyle kamplarla, demokrafik yapıyı tehlikeye atacak müdahalelerle olmaz. Oralarda yaşayan insanları da tedirgin eder haklı olarak.”

Ensar Vakfı

“Ensar diye bir vakıf, AKP’nin ideolojik alt yapısını dindar gençlik yetiştirme projesini hayata geçiren vakıflardan biri. Sırf ona zarar gelmesin, yıpranmasın diye bu tecavüz olaylarının üzeri örtülmeye çalışılıyor. Mevzu çocukları koruyacak mıyız, korumayacak mıyız?

“Bu mesele siyasi liderler arasında polemik veya siyasi çekişme konusu olacak bir mesel değildir. Çocuklarımızı nasıl koruyacağız. Ülkede yoğunca tecavüz olayı var. Bunlarla ilgili tedbir almak en doğru yaklaşım olur.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.