Demirtaş: Hesap sormanın günü geliyor

Demirtaş: Hesap sormanın günü geliyor

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Çocuklarını kaybeden anneler yan yana duruyorsa biz de yan yana duralım. Gümbür gümdür geliyor, hesap sormanın günü geliyor.

İSTANBUL - İstanbul'da Gezi Toplumsal Dayanışma Derneği'nin deklare edildiği etkinlikte konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Çocuklarını kaybeden anneler yan yana duruyorsa biz de yan yana duralım. Gümbür gümdür geliyor, hesap sormanın günü geliyor. Biz o gün görevimizi yerine getirebilirsek 'işte halklarımıza özgürlüğü armağan diyoruz' dediğimiz güne kadar omuz omuza yürüyelim bu bizim için yük değil sorumluluktur" dedi.

Gezi Direnişi sırasında yaşamını kaybedenlerin ve gazi olanların aileleri ile Suruç ve Ankara katliamlarında yaşamını kaybedenlerin ailelerinin dernek çatısı altında faaliyet yürüteceklerinin deklere edildiği bir etkinlik düzenlendi. Kartal Belediyesi Bülent Ecevit Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Gezi Direnişi'nde yaşamını kaybedenlerin fotoğraflarının yer aldığı, "Gezi şehitleri ölümsüzdür", "Unutursak yüreğimiz kurusun", "Suruç şehitleri ölümsüzdür", "12 Mart Gazi Katliamı'nı unutma", "Ankara şehitleri ölümsüzdür" pankartları asildi. Etkinliğe, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'li vekiller Pervin Buldan ve Hüda Kaya, CHP'li milletvekilleri Hilmi Yarayıcı, Ali Haydar Hakverdi, sanatçılar Pınar Aydınlar, İlkay Akkaya, Şebnem Sönmez, Suruç Aileleri, Barış Anneleri, Gezi Anneleri, Cumartesi Anneleri, Kızıl Dayanışma, ESP, Kaldıraç ve Taksim Dayanışması üyeleri katildi.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte, Gezi Direnişi'nin anlatıldığı belgesel gösterimi yapıldı. "Her yer Taksim her yer direniş", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganının atıldığı etkinlikte konuşan Taksim Dayanışması'ndan Mücella Yapıcı, Gezi Toplumsal Dayanışma Derneği'nin kuruluş deklarasyonunu okudu. Yapıcı, "Yasıyorsak ve halen nefes alıyorsak bilinmelidir ki bu güzel gülen çocuklar içindir. Gezi'de kaybettiklerimiz için adalet ararken, Suruç'ta Ankara'da arkadaşlarımızı kaybettik. Soma'da Ermenek'te isçi olduk katledildik. Oysa 3 yıl önce ne güzeldi adalet talebimiz Gezi Direnişi'nde can bulmuştu. Biz bir araya geldiğimizde ne kadar güçlü olduğumuzu görmüştük. Muktedirlerin çaresizliğin göstergesi olan kirli politikalara karşı bizler tekrar bir araya geldik. Yağmaladığınız kentlerimiz için tekrar bir araya geldik. Bedenlerimizden kopardığınız canlar için bir araya geldik. Bizler Gezi'de, Suruç'ta Ankara'da kaybettiklerimiz için bir aradayız. Bizler bugünden sonra bir araya geliyoruz. Gezi Toplumsal Dayanışma Derneği olarak bir araya geleceğimizi deklare ediyoruz. Gezi nasıl ki bu ülkede özgürlük talebinin simgesi olduysa, ayni biçimde Gezi adi ile dillendirilen bu dernekle ne Suruç'ta ne Ankara'da ne Roboski'de yitirdiğimiz canlarımızı unutacağız. Tüm katliam mağdurlarını derneğimizin doğal üyesi olarak göreceğiz. Lice'den Cerattepe'ye her türlü hak mücadelesi yürütenlerin derneğimizde olması bize güç verecektir" dedi.

'Katledilenleri unutmayacağız'

Ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Gezi Toplumsal Dayanışma Derneği'nin önemine işaret ederek, derneğin her türlü ihtiyacına HDP olarak destek vereceklerini söyledi.
Demirtaş, "Orda bir yenilgi yok. Gazi'de, Maraş'ta katledenler bugün bu dakika da Sur'da, Cizre'de katlediyorlar. Zulüm nerde varsa o fotoğrafa iyi bakin zulüm değil orda direniş var. Evet Gazi Mahallesi'nde de katliam yaşandı ancak halen bir direniş var. Katledilenleri unutmayacağız. Onlar neden direndiler. Neden canlarını ortaya koydular. Biz bunun sözünü verdik. İlk gençlik yıllarımızda da dediğimiz gibi, hesabini soracağız" dedi. Hesap sorabilmek için de daha çok el ele vermek gerektiğini belirten Demirtaş, "Zulüm artmışsa korkuları, panikleri artmıştır. Zulüm katmerleştikçe direniş artmıştır. Cizre'de, Sur'da dolaşan direniş ruhu Cerattepe'de dolaşan direniş ruhu aramızda dolaşıyor. Onları korkutan bu direniş ruhu vardı. İyi ki varlar" diye konuştu.

Faşistlerin çok kolay birleştiğini çünkü ilkeleri olmadığını vurgulayan Demirtaş, "Bizler de birleşmeliyiz. Bizler Aleviler, devrimciler, direnenler de birleşmeliyiz" dedi.

Demirtaş'ın konuşması, "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları ile desteklenince şöyle devam etti: "Bizler milyonlarız, bunları birleştirmek için daha fazla cesarete ihtiyacımız var. Parlamentoda bize dayatılan gericiliğe karşı yüreği halklar için atan her kardeşimizin el ele vermesi lazım. CHP'de de var biliyorum. Eğer bugün el ele veremeyeceksek, omuz omuza vermekten söz ediyorum bunu yapmak lazım. Annelerin bize talimatı budur, şehitlerin bize söylediği budur. Gümbür gümdür geliyor hesap sormanın günü geliyor. Biz o gün görevimizi yerine getirebilirsek işte halklarımıza özgürlüğü armağan ediyoruz dediğimiz güne kadar omuz omuza yürüyelim bu bizim için yük değil sorumluluktur. Bakın anneler yan yana duruyor gelin biz de yan yana duralım. Gelin biz direnenler de yan yana duralım."

CHP Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ise "Bugün yan yana durma zamanıdır. AKP faşizmine karşı birlikte mücadele etme zamanıdır" dedi.

Konuşmaların ardından etkinlik İlkay Akkaya'nın söylediği şarkılarla devam etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.