Demirtaş: 550 vekil için dokunulmazlığa evet deriz

Demirtaş: 550 vekil için dokunulmazlığa evet deriz

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, meclise gönderilen fezlekelere ilişkin, "550 vekilin dokunmazlığını kaldırılırsa biz de HDP olarak evet oyu veririz." dedi.

"Direnerek kazanacağız" şiarı ile gerçekleştirilecek Newroz'a ilişkin DTK, HDP, DBP ve HDK eşbaşkanları DTK binasında düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıda konuşan HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Cizre, Silopi, Sur'da süren ablukalarda yaşamını yitirenlerin anılarını Newroz alanına taşıyacaklarını söyledi. 

'Tüm halkı Newroz'u sahiplenmeye çağırıyoruz'

Koçyiğit, "2016 Newrozu'nun bir direniş Newroz'u olacağına inanıyorum. Bu topraklara barışa aç ve yaşananlardan herkes kötü etkileniyor. 2016 Newroz'un da alanlara çıkmak gerekiyor. Tüm halkı Newroz'u sahiplenmeye çağırıyoruz" diye ifade etti. 

Konuşmaların ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Diyarbakır'da bir sivil toplum örgütünün sizin hakkınızda suç duyurusunda bulunacak bu konuda ne söylemek istersiniz sorusu üzerine Demirtaş şunları söyledi: "Suç duyurusunda bulunma hakları var. Ancak AKP'nin yargısı AKP'nin hukuk komisyonu gibi çalışıyorlar. Bu da AKP'nin bir hesabına dönük bir adım olduğunu söyleyebiliriz. Biz ancak halkımızın karşısında hesap veririz. Bunlar ancak cürmü kadar yer yakarlar." 

'Cezaevleriyle bizi tehdit etmesinler'

HDP Eş Genel Başkanları hakkında hazırlanan fezlekelerin meclise gönderilmesinin sorulmasına da yanıt veren Demirtaş, " Yüzlerce fezlekemiz parlamentoya gitmiş durumda. AKP bu fezlekeleri ön plana çıkarmak istiyor. Yoksa meclise AKP'nin de fezlekeleri meclise gidiyor. Biz vekillerimizle beraber bir örgüte üyeyiz. O da HDP'dir. Başka bir örgüte üye olsaydık da bunu söylerdik. Kişisel bir kaygımız yok. Bizim barış arayışımız var. AKP'nin yaptığı bu durum barış arayışına darbe vurur. 550 vekilin dokunmazlığını kaldırılırsa biz de HDP olarak evet oyu veririz. Ama bizi kurbanlık koyun seçip, yüz kızartıcı suç işleyenler, yolsuzluğa ismi karışanlar mecliste olacak. Bizi kurbanlık koyun olarak çıkarmaları sorunu derinleştirir. Cezaevleriyle tehdit ediyorlar. Biz cezaevlerinden korkan değiliz. Grubumuzun yarısından fazlası yaşamlarının yarısını cezaevlerinde geçirmiş insanlar. Cezaevi bizim ikinci evimiz. Bunlar demokratik toplumlarda parlamentoya yakışmayan, başbakana yakışmayan bir tutumdur. Biz korkmayız bu cezaevi tehditlerinden. Hatip Dicle, Orhan Doğan, Leyla Zana yıllarca zindanda kaldı. Tek bir kişi boyun eğdi mi hayır? Ne oldu 80 kişiyle meclise gittik. Dokunmazlık konusu intikam olarak siyasi rövanş olarak yaklaşmasını istemiyoruz" dedi. 

'Bu süreçte oradan mektup beklemek saflık olur'

"Newroz'da İmralı'dan mesaj gelecek mi?" sorusuna da yanıt veren Demirtaş, geçtiğimiz yıllarda Newroz'larda kendiliğinden çıkan İmralı mektuplarının olmadığını okunan mektupların hükümetinin de okuduğu ortak mektuplar olduğuna dikkat çekerek, "Amed Newroz'una 10-11 gün kaldı. Ortada bir şey yok. Bırakın onları İmralı'da 1 yılıdır Sayın Öcalan tecrit altında tutuluyor. Bu süreçte oradan mektup beklemek saflık olur. Ama kendisi bir mektup ulaştırmak isterse Adalet Bakanlığı izin verirse biz gurur duyarız. Ve Newroz'a yetiştiririz. Ancak buna dair elimizde ulaşan bir bilgi yok" diye ifade etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.