Demirel: Şırnak Valisi istifa etmeli

Demirel: Şırnak Valisi istifa etmeli

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Şırnak Valisinin istifa etmesini istedi.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Meclis Genel Kurulu'nda konuştu. 223 gündür Şırnak'ta sokağa çıkma yasağının sürdüğünü belirten Demirel, “3 Haziran 2016 tarihinde operasyonların bittiğinin duyurulmasına rağmen, ki zaten bu tarihten önce yerle bir edilen Şırnak'a giriş yasak ve abluka halen devam ediyor. Şırnak'ın 7 büyük mahallesinde yaşanan büyük sıkıntılarla birlikte 12 mahallesi birden abluka altında. Kent merkezinde 69 bin nüfus var ama 64 bin nüfus kent dışına çıkartılmış ve çeşitli yerlere göç etmek zorunda bırakılmıştır” dedi. 

‘Evsizlere konut yapılması engelleniyor’

Kentte çadırlarda yaşamak zorunda bırakılan halk son derece ağır koşullar altında yaşamaya çalıştığını ifade eden Demirel, şöyle konuştu: “Çadır dediğimiz de ağaçtan, yapraklardan ve naylonlardan yapılan kış koşullarına dayanıksız çadırlar. Bu kadar aile köylerde ve çevre beldelerde çadırlarda kalırken bugün valilik kararıyla o çadırlara polisler tarafından baskın düzenleniyor. Orada 5 kişi gözaltına alınıyor ve aileler tehdit edilerek, ‘Ya çadırları terk edeceksiniz ya da çadırlarla birlikte sizi de yakacağız.’ deniliyor. Yani bu kadar baskı, zulüm ve talanın başka yerde aranmasına gerek yok. Türkiye halkları şunu iyi bilmeli ve görmeli ki; baskı ve zulüm şu anda Şırnak halkına uygulanıyor. Şırnak halkına yardım amacıyla sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle Şırnak Belediyesi tarafından 400 konut yapılmak isteniyor. Ama valilik bu konutların da yapılmasına izin vermiyor. Peki, Şırnak halkı nerede yaşasın? Sürgüne gönderiyorsunuz, yok ediyorsunuz, katlediyorsunuz, evsiz bırakıyorsunuz.” 

Kentte bu kez eylem yasağı

Şırnak’ta yasağın halen sürdüğünü ifade eden Demirel, buna rağmen valiliğin pankart asma, tüm toplantı, gösteri, eylem, oturma eylemi ve basın açıklamasını yasak kararı aldığını da hatırlatarak, “Zaten Şırnak halkı Şırnak'a giremiyor. Şırnak iki yüz yirmi bir gündür yasak zaten, işgal altında. Siz bir yasak daha ilan ediyorsunuz. Yani yasak içinde yasakla yönetilen bir ülkede yaşıyoruz. Yasak içinde yasak ilan eden bu valinin derhâl istifa etmesi gerekiyor” dedi. 

‘Meclis Şırnak için komisyon kurmalıdır’

Demirel, “Şırnak bu ülkenin bir ilidir, bunun bilincinde olarak ve bu suça ortak olmamak adına bu Parlamentoda, Şırnak'ta yaşayan halkla bir araya gelmek, Şırnak'ın sorunlarını görmek, Şırnak kentine gidip orada yıkılan yerleri incelemek üzere bütün partilerin de içinde yer aldığı bir komisyonun derhâl kurulması gerekiyor” diye kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.