Değerini öğrenince aramaya başladılar

Değerini öğrenince aramaya başladılar

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde önceki gün görülen ve değerinin 90 bin dolar olduğu belirtilen gergedan böceği için farklı şehirlerden birçok vatandaşlar arama işine koyuldu. Uzmanlar ise böceğin doğal yaşam alanlarına bırakılması gerektiğini belirtti.

YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - Yurt dışında yüksek fiyatla satılan böcek türlerinden biri olması sebebiyle koruma altında olan gergedan böceğini yakalamak için birçok şehirden vatandaşlar evlerinin yakınlarında aramaya başladı.

Vatandaşlar yakaladıkları gergedan böceklerini ilçeye getirerek belediyenin veteriner doktoru Hekim Kaçan’a teslim etti. Bazı vatandaşlar da nadir görüldüğü belirtilen gergedan böceğini evlerinde besliyor.

y2-056.jpg

Veteriner doktor Hekim Kaçan yaptığı açıklamada,  gergedan böceğinin fiyatının 90 bin dolar olması sebebiyle herkesin her taraftan bu hayvanı aramaya başladığını belirterek, “Fiyatını duyan vatandaşlar artık hayvanseverliklerinden mi, ya da hayvanı koruma altına almak istemelerinden mi bilinmiyor birçok gergedan böceğini yakalandı. Bazıları evcil bir hayvan gibi evlerinde beslemeye başladı. Bu hayvanları bir şekilde satarak para kazanmak isteyenler var. Bizler her ne kadar bu hayvanın satılmamasının yasak olduğunu  ve gergedan böceğinin koruma altında olduğunu söylesek de önüne geçemiyoruz. Zaten gergedan böceğinin satılması yasak ve satttığı tespit edilirse satan vatandaşlar hakkında cezai yaptırım uygulanacak. Son birkaç gündür yüzlerce gergedan böceği yakalandı. Bunlardan bazıları bize getiriliyor. Bize getirilenleri biz tekrar doğal yaşam alanlarına bırakıyoruz. Bu hayvanlar evlerde beslenmez. Bu şekilde yakalanırsa bu hayvanların nesli tükenecektir. Bu konuda tüm vatandaşlarımızın bilmesini istiyoruz. Bu tür çok nadir bir tür ama ne yazık ki tüm ülkede artık göremeyebiliriz. Maalesef bazı vatandaşlar bunu ticari amaçla kullanmaya başladığını görüyoruz.” Şeklinde konuştu.

Önceki gün Orman Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Hakkari Müdürlüğü’ne bağlı bir ekip ilçeye geldiğini belirten Kaçan, “Birkaç tane gergedan böceği üzerinde bazı incelemeleri oldu. Daha ayrıntılı bir inceleme için bu hayvanlar labaratuara götürüldü. Eğer gerçekten nadir bir hayvansa koruma altına alınacaktır. Ama en doğrusu bu hayvanları doğal yaşama alanlarından koparmamak olacak. Vatandaşlarımız bu konuda duyarlı olsun. Hiçbir şekilde bu hayvanın satışı yapılmasın” şeklinde konuştu.

y1-068.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum