Davutoğlu’ndan yeni anayasa mesajı: Üç başlık var, biraz demlenmeye bırakmalı

Davutoğlu’ndan yeni anayasa mesajı: Üç başlık var, biraz demlenmeye bırakmalı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yazım aşamasında olduğunu söylediği ‘yeni anayasa’nın üç ana başlık etrafında şekilleneceğini belirtirken, “Biraz da demlenmeye bırakmak lazım. Belli bir olgunluk içinde yürütürüz” diye konuştu.

Davutoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi için bulunduğu Strasbourg dönüşü aralarında Hürriyet’ten İsmet Berkan’ın da bulunduğu gazetecilerin sourlarını yanıtladı.

Halihazırda kullanılan ve ‘darbe anayasası’ olarak nitelendirilen 1982 anayasasının oylandığı referandumda ‘Hayır’ dediğini hatırlatan Davutoğlu, “Bu anayasayı tarihin çöplüğüne atmak için elimde imkân varken sonuna kadar kullanırım” derken, parti olarak ‘yeni anayasa’yı bir yıllık bir takvim dahilinde hazırlamayı düşündüklerini ancak CHP’nin başkanlık rejimi önerisi geldiği için masadan kalkmasıyla ritmi hızlandırdıklarını belirtti.

Üç ana başlık

Davutoğlu şöyle devam etti: “O günden bugüne de altı yedi kez benim yönettiğim toplantılar yaptık. ‘Şimdi yazım aşamasına geçeceğiz’dedik. Üç ana başlık var: Bir, anayasanın gerekçesi, dibacesi, temel ilkesel çerçevesi ile ilgili konular. Diğeri anayasanın ruhu dediğim temel hak ve hürriyetlerle ilgili kısım. Üçüncüsü ise anayasanın iskeleti dediğim, yönetim sistemiyle ilgili kısım.”

Optimum zamanlama önemli

Birinci olarak bahsettiği kısmın olgunlaştığını bildiğini aktaran Davutoğlu,“Biraz da demlenmeye bırakmak lazım. Aylar içinde bunları kamuoyu ile paylaşırız. Kamuoyunda da olgunlaşır. Hazmederek bir yol alınır. İrademizden kimsenin şüphesi olmamalı. Optimum zamanlama önemli. Ne adım atmama gibi bir töhmetin altında kalırız ne de aceleye getiririz. Belli bir olgunluk içinde yürütürüz” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.