Davutoğlu: Şu anki hedefimiz başkanlık sistemi

Davutoğlu: Şu anki hedefimiz başkanlık sistemi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bizim şu anki hedefimiz, odaklandığımız husus; net, pür, iç dengeleri iyi korunmuş ve yönetimde herhangi bir yetki karmaşasına yol açmayacak bir sistemdir ki, bunun adı başkanlık sistemidir” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Katar’a gerçekleştireceği ziyaret öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu, Bursa’daki saldırıyla ilgili olarak saldırganın kimliğiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi.

ABD’nin saldırılar konusundaki uyarılarına ilişkin de konuşan Davutoğlu, “Bu tür uyarılar maalesef psikolojik olarak gereksiz bir tedirginliğe de sebebiyet vermektedir” diyerek tepkisini dile getirdi.

Yeni anayasa konusuna da değinen Davutoğlu, “Yeni anayasayı başkanlık sistemi etrafında dokuyacağız” dedi.

Başbakan Davutoğlu’nun açıklamasından satır başları şöyle:

Bursa’daki saldırı

“Ülkemize, halkımıza, huzurumuza dönük bir saldırıdır. 8 vatandaşımız yaralandı. Elhamdülillah ağır yaralı vatandaşımız yok. Saldırıyı gerçekleştiren terörist öldü. Bir kez daha halkımıza, bu saldırı dolayısıyla direnç gösterme hususundaki kararlı tutumu dolayısıyla takdirlerimi ifade ediyorum. Geçmiş olsun dileklerimi bütün halkımıza iletiyorum.

“Teröristin kimliği konusundaki çalışmalar güvenlik güçlerimizce sürdürülüyor. İçişleri Bakanımızla Bursa Valimizle de yakın bir istişarede bulunduk, inşallah teröristin de kimliği tespit edilecek ve arkasındaki bütün güçler ağ, network ortaya çıkarılana kadar da bu çalışmalar kararlılıkla devam edecek.

ABD’nin uyarıları

“Bu tür uyarılar maalesef psikolojik olarak gereksiz bir tedirginliğe de sebebiyet vermektedir. Benzer uyarılar, benzer terör tehdidi ile karşılaşmış ülkelerde yapılmıyor da Türkiye’de yapılıyorsa, dikkatlice düşünmek icap eder. Şu anda dünyada teröre karşı teyakkuz halinde olmayan hiçbir ülke, hiçbir halk yok. Hepimiz, her yerde teröre karşı teyakkuz halindeyiz. Paris’i ziyaret eden, Brüksel’i ziyaret eden birisi, oradaki turistik mekanları, İstanbul’u, bugün Bursa’yı ziyaret edenden daha az risk unsuru taşımıyor.

Yeni anayasa

“Özellikle anayasanın ruhu ile ilgili kısımlarda, yani temel insan hak ve özgürlükleri, temel değerler, giriş bölümleri, bu konularda bir ön çalışma olarak da belli bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Bu çerçevede de yazım heyetimiz bazı çalışmalar yaptı ama açık bir şekilde ifade edeyim, daha bunlarda herhangi bir metin ortaya çıkmamıştır. Bu metin üzerinde yapılan spekülasyonların hiçbirinin de gerçek bir karşılığı yoktur. Bunlar aramızda tartışılacak, konuşulacak ve nihai olarak çağdaş, hukuk devleti kuralları içinde özgürlükçü bir anayasa metnini inşallah Meclisimize ve kamuoyumuza sunmayı hedefliyoruz.

Başkanlık sistemi

“Bizim şu anki hedefimiz odaklandığımız husus, net, pür, iç dengeleri iyi korunmuş ve yönetimde herhangi bir yetki karmaşasına yol açmayacak bir sistemdir ki, bunun adı başkanlık sistemidir. Öncelikli olarak başkanlık sistemini en ideal, çağdaş şekliyle ve şimdiye kadar da savunduğumuz, öne çıkardığımız şekliyle ele alacağız. Kamuoyumuza bunu sunacağız.

“Bu çalışmalarda hep şunu söyledim, geçmiş anayasaların tek zaafı bir önceki dönemin arızalarını gidermek için tepki niteliği taşımalarıdır. 61’den 82’ye giderken yürütmeyi güçlendirmek adına farklı bir anayasaydı. Bizim tepki anayasası yapmak yerine kalıcı bir anayasayı öne çıkarmamız. Zihinlerimizde her şeyi açık, rahat konuşulan, toplumun mutabakatını öne çıkaran bir anlayışı anayasaya yansıtmak lazım. Bizim meselemiz, güçler ayrılığını çok iyi yansıtan insan hak ve özgürlükleri temeline dayanan, başkanlık sistemi etrafında dokunmaktır. Böyle bir metne itirazlar daha az olacaktır. Sistem meselesidir mesele. Temelden ve kökten doğru bir sisteme oturtmaktır amaç.

1 Mayıs

“Bütün sivil toplum kuruluşlarımızdan, sendikalarımızdan 1 Mayıs’ı barış içinde, huzur içinde kutlamalarını, siyasi görüşleri ne ise bunları ifade etmelerini ama teröre ve şiddete karşı ortak bir ses yükseltmelerini bekliyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.